«Γαλάζια» καρφώματα σε Λιάπη- Χατζηδάκη

Αποστάσεις από τους υπουργούς της διακυβέρνησης Καραμανλή οι οποίοι χειρίστηκαν τα θέματα του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου παίρνει η ΝΔ, «αδειάζοντας» εμμέσως τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπη, ενώ πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΔΑΚΕ στον Οργανισμό επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Κ. Χατζηδάκη . Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρα για τις «διαχρονικές ευθύνες» που υπάρχουν σχετικά με τη ζημιά που υπέστη ο ΟΣΕ προκάλεσε αίσθηση, ενώ η προειδοποίησή …

Αποστάσεις από τους υπουργούς της διακυβέρνησης Καραμανλή οι οποίοι χειρίστηκαν τα θέματα του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου παίρνει η ΝΔ, «αδειάζοντας» εμμέσως τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπη, ενώ πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΔΑΚΕ στον Οργανισμό επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Κ. Χατζηδάκη .

Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρα για τις «διαχρονικές ευθύνες» που υπάρχουν σχετικά με τη ζημιά που υπέστη ο ΟΣΕ προκάλεσε αίσθηση, ενώ η προειδοποίησή του «ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν» ερμηνεύθηκε ως βολή κατά του κ. Λιάπη, αρμοδιότητας του οποίου ήταν η προμήθεια τροχαίου υλικού του Προαστιακού. Στη «γραμμή» του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από τις αποφάσεις πρώην υπουργών της ΝΔ, κινείται και η στρατηγική του κόμματος για τη Siemens- και εν προκειμένω στο σκέλος που αφορά τον ΟΣΕ- και προφανώς δεν θα μείνουν αλώβητα τα πρώην κυβερνητικά στελέχη που ενεπλάκησαν.

Επιπλέον, ο κ. Τζαβάρας είπε ότι από πλευράς Δικαιοσύνης πρέπει να ενταθούν οι ρυθμοί των ερευνών, ζητώντας μάλιστα από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, κ. Σ. Βαλυράκη, να αποστείλει τα πρακτικά των καταθέσεων που αφορούν τον ΟΣΕ.

Την ίδια στιγμή το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού και στέλεχος της «γαλάζιας» συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ κ. Εμ. Παναγιώτου στη χθεσινή κατάθεσή του επέρριψε ευθύνες στον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκη, διότι ως εποπτεύων «όχι μόνο διατήρησε ανεξέλεγκτο να δρα κατά του συμφέροντος του ΟΣΕ και του Δημοσίου τον μηχανισμό υποστήριξης της σύμβασης (για τον Προαστιακό), αλλά και γιατί με συνέργιες και πράξεις του, όπως η υπογραφή των μνημονίων με τους δήμους Αθηναίων και Αγίων Αναργύρων, ζημίωσε περαιτέρω τον ΟΣΕ και το Ελληνικό Δημόσιο». Πρόκειται για τα μνημόνια- εν είδει αντισταθμιστικών- που προέβλεπαν παραχώρηση χώρων ή συνεκμετάλλευσή τους με τη δημιουργία παιδικών χαρών, πάρκινγκ, γεφυρών κτλ.

Οπως κατέθεσε ο μάρτυρας χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδάκης «ήταν ενημερωμένος από τους ανθρώπους του κόμματος, όπως ήμουν κι εγώ, για το τι συνέβαινε σε αυτή τη σύμβαση». «Επρεπε να τους αντικαταστήσει. Επρεπε να διακόψει τη σύμβασηόταν βγήκε η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωνε το έργο από το ύψος του Ρέντη και πάνω-, διότι δεν μπορεί να εκτελεστεί κατά το 90% και να κάνει προκήρυξη του νέου πια υπογειοποιημένου κομματιού» υποστήριξε.

Χθες εξάλλου ο κ. Βαλυράκης απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιστολή στην οποία κατηγορεί ευθέως την Επιτροπή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ότι «δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την αποκάλυψη της ροής “μαύρου χρήματος” από τα ταμεία της Siemens». Μάλιστα ζητεί από τον εποπτεύοντα την εν λόγω Επιτροπή κ. Παπακωνσταντίνου να τη μετατρέψει σε ανεξάρτητη αρχή και να την εξοπλίσει με τις απαραίτητες αρμοδιότητες ώστε «να επιτευχθεί ο στόχος του ελέγχου της διαφθοράς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk