Βάσω Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει»

Μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος είχε εγκαλέσει από του βήματος της Βουλής τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ρωτώντας τον «σε ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι είστε υπουργός;», χθες ένα νέο «θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε κατά του υφυπουργού, αυτή τη φορά από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή της …

Μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος είχε εγκαλέσει από του βήματος της Βουλής τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη ρωτώντας τον «σε ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι είστε υπουργός;», χθες ένα νέο «θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε κατά του υφυπουργού, αυτή τη φορά από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά και την προληπτική αξιολόγηση προτάσεων απόκτησης συμμετοχής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο κ. Σαχινίδης κατέθεσε προσθήκη στο άρθρο 93 του ν/σ, που αφορά την εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει εν λευκώ τις δανειακές συμβάσεις της χώρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Η επίμαχη διάταξη κρίθηκε μη κατανοητή από την κυρία Παπανδρέου. Οπως αναφέρεται σε αυτήν, «η ισχύς των συμφωνιών και των συμβάσεων για τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους» και «οι σχετικές συμβάσεις, συμφωνίες ή τα μνημόνια εισάγονται στη Βουλή για ενημέρωση και συζήτηση» . Επιπλέον, προβλέπεται ότι «η ισχύς των δανειακών συμβάσεων που υπογράφονται στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξηςαρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου που τις κυρώνειστην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» . Οι διατυπώσεις θεωρήθηκαν ασαφείς από την πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία ζήτησε από τον κ. Σαχινίδη να πάρει την προσθήκη πίσω και να την επαναδιατυπώσει. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός του κλίματος που επικράτησε: Βάσω Παπανδρέου: «Δεν καταλαβαίνουμε τι λέτε εδώ. Να την πάρετε πίσω και να φέρετε πιο κατανοητό κείμενο».

Φ.Σαχινίδης: «Κυρία Πρόεδρε,όσα αναφέρονται είναι κατανοητά».

Βάσω Παπανδρέου: «Δεν θα κάνει η κυβέρνηση ό,τι θέλει. Δεν θα βάλω σε ψηφοφορία την προσθήκη αυτή, η οποία κρατείται για την Ολομέλεια».

Φ. Σαχινίδης: «Τι είναι αυτά που λέτε, κυρία Πρόεδρε; Δηλαδήακυρώνετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης;».

Βάσω Παπανδρέου: «Θέλω διευκρινίσεις τι εννοείτε και τι σημαίνουν οι “συμφωνίες” που αναφέρονται» .

«Εδώ είναι νομοθετικό σώμα» υπέδειξε η κυρία Παπανδρέου στον υφυπουργό, ο οποίος εμφανώς αιφνιδιασμένος, αλλά και σφοδρά ενοχλημένος, διερωτήθηκε: «Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω, δεν εγκρίνετε απόφαση της κυβέρνησης;».

Ο κ. Σαχινίδης δεν υποχώρησε επιμένοντας στην ορθότητα της διατύπωσης, η οποία και ψηφίστηκε τελικώς κατά πλειοψηφία. Αργότερα πάντως απέφυγε να σχολιάσει τη στάση της κυρίας Παπανδρέου, ενώ είπε ότι, αν κάτι είναι ασαφές, «υπάρχει η πολιτική βούληση στην Ολομέλεια να αποσαφηνιστεί η επίμαχη διάταξη». Τόνισε δε ότι ο μόνος στόχος ήταν με την προσθήκη αυτή «να διευκρινιστεί το εύρος της εξουσιοδότησης που παρέχεται στον υπουργό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk