Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή «Βαδίζουμε στον σωστό δρόμο», είπε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για την οικονομία τόνισε ότι ζούμε μία έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται συστράτευση και συμβολή όλων των κοινωνικών δυνάμεων

Περαιτέρω μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και μείωση των φορολογικών συντελεστών, όταν επιτευχθούν πιο σταθερά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ζούμε μία έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται συστράτευση και συμβολή όλων των κοινωνικών δυνάμεων: «Δυστυχώς πληρώνουμε το τίμημα εγκληματικών σφαλμάτων και παραλείψεων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αλλά δίνουμε τη μάχη της ανασύνταξης και της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρώτιστο καθήκον ήταν η διασφάλιση της συνέχειας ύπαρξης της ελληνικής οικονομίας και της αποτροπής της απειλής χρεοκοπίας.

Αποφασίστηκε ότι απαιτούνται τομές, συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της φοροδιαφυγής με σεβασμό στο κάθε ευρώ του πολίτη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και λέγοντας ότι «βαδίζουμε σε σωστό δρόμο και (ότι) οι θυσίες πιάνουν τόπο».
Στις τομές αυτές περιλαμβάνεται η συνολική απλοποίηση των διαδικασιών, αδειοδότησης, το κτύπημα της μάστιγας της διαφθοράς και ένα σοβαρό πτωχευτικό δίκαιο, είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ κάλεσε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την απλοποίηση και την απελευθέρωση των δυνάμεων της οικονομίας.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αν και έβλεπε την επιδείνωση της κατάστασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έδινε χρήματα απλώς για την εξυπηρέτηση ημετέρων και σε καμία περίπτωση με παραγωγικά κριτήρια.

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά η μετάβαση θα γίνει ομαλά», έκλεισε την πρωτολογία του ο
πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης από τη πλευρά του διερωτήθηκε, αφού ο πρωθυπουργός κάνει σωστές διαπιστώσεις, τότε γιατί η πολιτεία δεν εφάρμοσε το νόμο όποτε χρειάστηκε στα λιμάνια.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι κρίσιμη με 65.000 μαγαζιά να έχουν βάλει ήδη λουκέτο, ενώ κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας δείχνουν νεκροταφείο: «Το 45% της λιανικής είναι στα χέρια των Κινέζων, το 20% στην παραοικονομία, άλλο τόσο στα «μεγαλομάγαζα» και μένει μόλις το υπόλοιπο για τον επιχειρηματία του κέντρου και της γειτονιάς που επιβαρύνεται από την εγκληματικότητα κα το φόβο της γκετοποίησης», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ζητώντας από την κυβέρνηση «να σπάσει αυγά».
Στην κατεύθυνση αυτή διερωτήθηκε «ποιος τρελός θα ανοίξει σήμερα επιχείρηση στην Ελλάδα με φορολογία 45%, όταν είναι 10% στην Κύπρο και 15% στη Βουλγαρία».

Κλείνοντας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει θετικά στην πρόταση Πούτιν για το κλίρινγκ, προκειμένου να μην υπάρχει μοναδική εξάρτηση από την Τρόϊκα.

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για παροχή χαμηλότοκων δανείων, εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων, αύξηση της ρευστότητας, και με το ευνοϊκό κλίμα από την νομοθέτηση του «Καλλικράτη».

Κάνουμε εργώδεις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων , υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, και προς τη Ρωσία, όντας ανοιχτοί σε συνεργασία και σε θέματα όπως το κλίρινγκ, προς την Κίνα, τις Ινδίες, τη Λιβύη, το Κατάρ κοκ για την επίτευξη σημαντικών επενδύσεων.

Ομως οι αλλαγές για να πιάσουν τόπο, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, θέλουν χρόνο και πείσμα με ένα «δύσκολο» Δημόσιο, που πρέπει να ξαναμάθει να λειτουργεί αποτελεσματικά και τη συμβολή όλων για να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και την μοιρολατρία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk