γνωμη

Η απειλή

Τι να πει και τι να γράψει κανείς όταν ανατινάζεται το γραφείο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και σκοτώνεται ο υπασπιστής του; Είναι η πράξη τόσο σοκαριστική και η δυνατότητα εκτέλεσής της τόσο απίθανη που ξεπερνά τη λογική και παραπέμπει σε δυνάμεις σκοτεινές και αφοσιωμένες σε σκοπούς αιματηρούς και σε επιδιώξεις που δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικούς πολίτες. Είναι βεβαίως πολύ νωρίς για συμπεράσματα και καθαρή αξιολόγηση. Ωστόσο είναι φανερό ότι η πρωτοφανής βομβιστική επίθεση έχει στόχο υψηλό και συμβολισμό συγκεκριμένο.

Τι να πει και τι να γράψει κανείς όταν ανατινάζεται το γραφείο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και σκοτώνεται ο υπασπιστής του;

Είναι η πράξη τόσο σοκαριστική και η δυνατότητα εκτέλεσής της τόσο απίθανη που ξεπερνά τη λογική και παραπέμπει σε δυνάμεις σκοτεινές και αφοσιωμένες σε σκοπούς αιματηρούς και σε επιδιώξεις που δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικούς πολίτες.

Είναι βεβαίως πολύ νωρίς για συμπεράσματα και καθαρή αξιολόγηση.

Ωστόσο είναι φανερό ότι η πρωτοφανής βομβιστική επίθεση έχει στόχο υψηλό και συμβολισμό συγκεκριμένο.

Στόχευαν οι δράστες τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, το πρόσωπο που συμβολίζει την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα.

Είναι η πράξη τους εκδικητική και μαζί αρκούντως πολιτική.

Εμφανώς ήθελαν να σκοτώσουν τον διώκτη τους και επιπλέον να ταράξουν το ήδη δοκιμαζόμενο πολιτικό σύστημα, να δημιουργήσουν συνθήκες εκτροπής, να προκαλέσουν κύμα τρόμου και αναστολής, να απειλήσουν εν τέλει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, που είναι αλήθεια ότι δεν περνάει τις καλύτερες των ημερών της.

Εδώ και καιρό έχει επισημανθεί από τον Τύπο ότι οι διεργασίες στη ζώνη των άκρων είναι έντονη.

Οσοι παρακολουθούν από κοντά το Διαδίκτυο, αντιλαμβάνονται ότι τελευταίως ασκούνται επί της χώρας πάμπολλες ανεξέλεγκτες δυνάμεις, οι οποίες πολύ απέχουν από τις αρχές της κοινοβουλευτικής τάξης.

Ο φανατισμός, το μίσος, ο μηδενισμός, αλλά και οι εκδοχές του ναζιστικού ολοκληρωτισμού περισσεύουν στη σφαίρα του Διαδικτύου, όπως και οι κραυγές για δήθεν «επανάσταση» και αντισυστημικές ρήξεις.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι σκληρή, τα συνθήματα εμπρηστικά και η φαντασίωση στα ύψη. Είναι σαν η κρίση να ενίσχυσε τις επιθετικότερες και τις αντιδημοκρατικότερες των δυνάμεων, σαν να έδωσε τροφή στις πιο ακραίες και προβληματικές εκφράσεις της πολιτικής.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε από μέρες πληροφορίες για επερχόμενα χτυπήματα, αλλά ατύχησε, καθώς οι μηχανισμοί, όπως συνήθως συμβαίνει, ατονούν, η προσοχή αμβλύνεται και οι αποφασισμένοι δράστες βρίσκουν τις «τρύπες» για να υπηρετήσουν τους σκοτεινούς σκοπούς τους.

Οπως και αν έχει, κάποιοι έχουν επιλέξει τη στρατηγική της έντασης και επενδύουν σε αυτήν ή ακόμη χειρότερα την αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό. Ολοι οι υπόλοιποι οφείλουμε καταδίκη και επαγρύπνηση. Εχει η χώρα πολύ πικρές εμπειρίες από εκτροπές για να εφησυχάζει.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk