Εχει μέλλον η Δεξιά;

Θα γίνει Πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς; Η απάντηση φαίνεται δεδομένη: Οχι. Οι δημοσκοπήσεις είναι τραγικές για τη Νέα Δημοκρατία. Η ενότητα της παράταξης δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι η διαγραφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη δεν θα του στοιχίσει τίποτα. Με τις δεξιές θέσεις του δεν έχει απειλήσει τον ΛΑΟΣ, ενώ δεν παραλείπει να δείχνει με τη στάση του ότι οι κεντρώοι και οι φιλελεύθεροι είναι «συμβασιούχοι» (και όχι «μέτοχοι») του κόμματος.

Εχει μέλλον  η Δεξιά; | tovima.gr

Θα γίνει Πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς; Η απάντηση φαίνεται δεδομένη: Οχι. Οι δημοσκοπήσεις είναι τραγικές για τη Νέα Δημοκρατία. Η ενότητα της παράταξης δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι η διαγραφή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη δεν θα του στοιχίσει τίποτα. Με τις δεξιές θέσεις του δεν έχει απειλήσει τον ΛΑΟΣ, ενώ δεν παραλείπει να δείχνει με τη στάση του ότι οι κεντρώοι και οι φιλελεύθεροι είναι «συμβασιούχοι» (και όχι «μέτοχοι») του κόμματος. Τέλος, αντιμετωπίζει ως «βαρίδια» τον κ. Κ. Καραμανλή και τους «νεοκαραμανλικούς» και δεν αισθάνεται κανένα ιδιαίτερο δέος απέναντι στην πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αν υπάρχει ένα εγχειρίδιο συμβουλών για το πώς χάνονται οι εκλογές, ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι το εφαρμόζει πιστά.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση των επιλογών Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς θέλει μια Δεξιά λαϊκή, πατριωτική και παραδοσιακή, μια συμπαγή χριστιανοδημοκρατική παράταξη που προασπίζει τα εθνικά και τα λαϊκά συμφέροντα και προβάλλει χωρίς «προοδευτικά συμπλέγματα» την ελληνική ιδιαιτερότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Φέρεται να πιστεύει ότι η Δεξιά έχασε τη μάχη των ιδεών, γι΄ αυτό ακόμη και όταν κέρδισε τις εκλογές δεν μπόρεσε να κυβερνήσει. Θέλει λοιπόν να χτίσει μια Δεξιά ικανή να κερδίσει την ιδεολογική μάχη με την Κεντροαριστερά και η συγκυρία (με την Κεντροαριστερά να εκτελεί τη συνταγή του ΔΝΤ) μάλλον τον ευνοεί.

Λένε ότι ο κ. Σαμαράς εκφράζει τη σιγουριά της επιστροφής στις ρίζες για μια ηττημένη ΝΔ. Ισως όμως μια ηττημένη Ελλάδα να αισθανθεί ανάλογη ανάγκη «επιστροφής στις ρίζες». Μια πληγωμένη Ελλάδα μπορεί να φωνάξει «Οχι» στο Ταμείο και τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να αναδείξει τον πολιτικό αρχηγό που ψήφισε «Οχι» στο μνημόνιο. Γιατί να μη γίνει Πρωθυπουργός ένας πολιτικός ο οποίος ήταν ο αποσυνάγωγος ενός πολιτικού συστήματος που σήμερα χρεοκοπεί; Γιατί τα γεγονότα να μη δυναμώσουν την απήχηση ενός πολιτικού ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν εξόριστος από την πολιτική σκηνή και μακριά από όλους εκείνους που υποτίθεται ότι «μας οδήγησαν ως εδώ»; Κατά συνέπεια όσοι βιάζονται να ξεγράψουν τον κ. Σαμαρά ίσως κάνουν το ίδιο λάθος με όλους εκείνους που πίστευαν ότι δεν θα είχε καμία τύχη στη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ. Και πάντως έως το φθινόπωρο του 2008 πολλοί προεξοφλούσαν ότι ένας άλλος πολιτικός αρχηγός δεν θα γινόταν ποτέ Πρωθυπουργός: ο κ. Γιώργος Παπανδρέου!

papadopoulos@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk