Παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα

Νέες πιέσεις δέχθηκαν χθες τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων από τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μετά την υποβάθμισή τους σε «junk» (σκουπίδια) από τον οίκο Μoody΄s. Σύμφωνα με αναλυτές η κατηγοριοποίηση των ελληνικών τίτλων σε αυτά τα επίπεδα από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες αξιολόγησης οδηγεί πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων στο κλείσιμο των ανοιχτών θέσεών τους στο ελληνικό χρέος. Μάλιστα κατά ορισμένους η αξία των τίτλων που πρέπει να ρευστοποιηθούν για τον παραπάνω λόγο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 35-40 δισ.

Νέες πιέσεις δέχθηκαν χθες τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων από τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μετά την υποβάθμισή τους σε «junk» (σκουπίδια) από τον οίκο Μoody΄s. Σύμφωνα με αναλυτές η κατηγοριοποίηση των ελληνικών τίτλων σε αυτά τα επίπεδα από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες αξιολόγησης οδηγεί πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων στο κλείσιμο των ανοιχτών θέσεών τους στο ελληνικό χρέος. Μάλιστα κατά ορισμένους η αξία των τίτλων που πρέπει να ρευστοποιηθούν για τον παραπάνω λόγο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 35-40 δισ. ευρώ.

Χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου κατέγραψε νέα αύξηση, διευρύνοντας τη διαφορά της (spread) από το αντίστοιχο γερμανικό στις 782 μονάδες βάσης, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκε το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας (CDS) για τα 5ετή ομόλογα. Συγκεκριμένα ανήλθε στις 995 μονάδες, με τη χώρα μας να ξεπερνά στις πιθανότητες κατάρρευσης ακόμη και την ήδη χρεοκοπημένη Αργεντινή σκαρφαλώνοντας στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη Βενεζουέλα.

Πάντως, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. Οπως είπε σχετικά, το αγγλοσαξονικό σύστημα δεν έχει καταλάβει την πολιτική δέσμευση της Ευρώπης για την έξοδο από την κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει και η βούληση αλλά και ο τρόπος. Από την πλευρά της πάντως η Fitch εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους για τη χώρα μας και εκτιμά ότι το ενδεχόμενο η οικονομία της Ελλάδας να παραμείνει αδύναμη για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο είναι πιθανό, καθιστώντας τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους δύσκολη υπόθεση. Οι αναλυτές της εταιρείας πρόσθεσαν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να συνεχιστεί και τα ερχόμενα χρόνια, ενώ τονίζουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εφέτος δεν αρκούν.

Σε κάθε περίπτωση έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη η προετοιμασία ενός αυστηρότερου πλαισίου για τις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στο «συρτάρι» της προτάσεις όπως η επιβολή ποινών στις χώρες με υψηλά ελλείμματα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιβληθεί ένα πέναλτι ύψους 0,5% στο κόστος έκδοσης ομολόγων των χωρώνμελών της ευρωζώνης που δεν ανταποκρίνονται στους δημοσιονομικούς κανόνες. Πρόκειται για ένα θέμα που θα συζητηθεί στην ερχόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις εκτιμάται ότι θα ληφθούν το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk