Οι «ανησυχίες» για την Ελλάδα έγιναν πάλι προφάσεις εν αμαρτίαις…

Πρωταγωνίστρια στις διεθνείς αγορές ήταν και πάλι χθες η Ελλάδα, στον απογοητευτικό (αν και υπερβολικό) ρόλο της πηγής κάθε κακού που απειλεί όχι μόνο την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης και αυτής ακόμη της αμερικανικής. Πρόκειται βεβαίως για «κυνήγι μαγισσών» που αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας. Διότι όσο και αν φοβούνται οι αγορές για το πραγματικό κόστος διάσωσης της Ελλάδας, όσο και αν κινδυνεύουν να μην πάρουν τα χρήματά τους πίσω οι τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ο διεθνής τραπεζικός κλάδος έχει ενδογενή προβλήματα να επιλύσει και εγγενείς αδυναμίες να διορθώσει και να εξαλείψει.

Πρωταγωνίστρια στις διεθνείς αγορές ήταν και πάλι χθες η Ελλάδα, στον απογοητευτικό (αν και υπερβολικό) ρόλο της πηγής κάθε κακού που απειλεί όχι μόνο την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία, περιλαμβανομένης και αυτής ακόμη της αμερικανικής. Πρόκειται βεβαίως για «κυνήγι μαγισσών» που αγγίζει τα όρια της σχιζοφρένειας. Διότι όσο και αν φοβούνται οι αγορές για το πραγματικό κόστος διάσωσης της Ελλάδας, όσο και αν κινδυνεύουν να μην πάρουν τα χρήματά τους πίσω οι τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ο διεθνής τραπεζικός κλάδος έχει ενδογενή προβλήματα να επιλύσει και εγγενείς αδυναμίες να διορθώσει και να εξαλείψει. Και εν πάση περιπτώσει, αν τιναχτεί στον αέρα το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, γι΄ αυτό δεν θα ευθύνεται η Ελλάδα – ούτε στον ρόλο της θρυαλλίδας δεν είναι πειστική…

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι εμβριθείς αναλυτές εστίαζαν, πάντως, την προσοχή τους χθες στο ελληνικό πρόβλημα. Είναι και αυτή μια τακτική στρουθοκαμηλισμού, μια τακτική να αποφύγουν να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα και να συνεχίσουν να κάνουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Σαν να μη χρεοκόπησε ηθικά και κυρίως λειτουργικά το κρατούν χρηματοπιστωτικό μοντέλο και οι δεσπόζουσες τραπεζικές και επενδυτικές πρακτικές την αποφράδα εκείνη 15η Σεπτεμβρίου 2008 που κατέρρευσε η Lehman Βrothers. Σαν να μην αποκαλύφθηκε με τον πιο κραυγαλέο και αδιαμφισβήτητο τρόπο η χρεοκοπία του συστήματος. Εν πάση περιπτώσει, αρωγοί στην προσπάθεια συγκάλυψης του πραγματικού προβλήματος και περισπασμού της κοινής γνώμης- πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια διατήρησης (ακριβέστερα συντήρησης) του modus operandi που καταβάλλουν οι κάθε λογής «αεριτζήδες» οι οποίοι θίγονται από την αμφισβήτηση της χρηματοπιστωτικής ορθοδοξίας των τελευταίων δύο δεκαετιών και των πρακτικών της- οι «ειδικοί αναλυτές» απέφυγαν να μνημονεύσουν την πραγματική αιτία των χθεσινών ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές και κυρίως στη Wall Street. Που δεν είναι άλλη από τη μεθόδευση του Λευκού Οίκου να ρυθμίσει τη λειτουργία της Wall Street.

Τέλος πάντων, οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που πίεσαν πτωτικά τους δείκτες τόσο στη νεοϋορκέζικη αγορά όσο και στις ευρωπαϊκές. Οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων στην Ευρώπη είναι μάλλον δικαιολογημένες, αφού η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι υπολογίσιμη (επ΄ ουδενί βεβαίως καταστρεπτική). Η γαλλική Societe Generale, ας πούμε, πέρα από το 54% της ελληνικής Γενικής Τράπεζας που ελέγχει, κατέχει τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ. Η έκθεση της Credit Αgricole στην Ελλάδα εκτός από το 91% της συμμετοχής της στην Εμπορική Τράπεζα υπολογίζεται σε 3,4 δισ. ευρώ σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και δάνεια ιδιωτών. Οσο για την επίσης γαλλική ΒΝΡ Ρaribas, μπορεί να μην έχει συμμετοχή σε ελληνική τράπεζα, έχει όμως αγοράσει ελληνικά ομόλογα και έχει χορηγήσει δάνεια σε ιδιώτες Ελληνες, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ο πανικός κάποιων «παραγόντων της αγοράς»- κυρίως Αμερικανών – σχετιζόταν με την τελική συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για την επιβολή κανόνων στο «παιχνίδι» των τραπεζών στις αγορές παραγώγων επενδυτικών προϊόντων και στον τρόπο με τον οποίο επενδύουν τα ίδια κεφάλαιά τους.

«Το πράγμα αρχίζει να οδεύει προς την ανατροπή της καθεστηκυίας τραπεζικής τάξης. Είναι σαφές ότι δεν μιλάμε πλέον για μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματοςαλλά για τιμωρία της Wall Street» δήλωσε στην τηλεόραση του Βloomberg ο Μπράιαν Γκάρντνερ, πρώην μέλος του Κογκρέσου και νυν αναλυτής στην εδρεύουσα στην Ουάσιγκτον εταιρεία επενδύσεων Κeefe, Βruyette & Woods. Αυτός, τουλάχιστον, δεν φοβήθηκε να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk