Καλυμμένες ομολογίες 3 δισ. ευρώ από την Εθνική

Καλυμμένες ομολογίες 3 δισ. ευρώ από την Εθνική | tovima.gr

Στην ενεργοποίηση προγράμματος για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών 15 δισ. ευρώ προχωρεί η Εθνική Τράπεζα με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς της μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με εκμετάλλευση των στοιχείων του ενεργητικού της. Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε χθες την έκδοση των τριών πρώτων σειρών ομολογιών με κάλυμμα απαιτήσεις της από στεγαστικά δάνεια ιδιωτών σε ευρώ και ξένο νόμισμα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Οι τίτλοι αυτοί θα κατατεθούν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας, η οποία θα είναι περιορισμένη κατά 5% σε σχέση με τα ισχύοντα πριν από την προς τα κάτω αναθεώρηση της βαθμολογίας της ελληνικής οικονομίας από τη Μoody΄s.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες, μετά την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία «junk» («σκουπίδια») από δύο οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση της Standard & Ρoors), το «κούρεμα» (haircut) στους τίτλους που καταθέτουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ευρωτράπεζα για τη λήψη δανείων αυξάνεται κατά το παραπάνω ποσοστό.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα, οι νέες ομολογίες είναι πενταετούς, επταετούς και εννιαετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς ΕΚΤ πλέον περιθωρίου 1,70%, 2,00% και 2,30% αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση ΒΑΑ3 από τη Μoody΄s.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk