Τις χαρακτηρίζει το σπουδαιότερο αναπτυξιακό μέτρο

Alpha BankAποτιμά θετικά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank τονίζει σε ανάλυσή της πως τα τελευταία έτη έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, εξαιτίας της εξωπραγματικής ανελαστικότητας της αγοράς εργασίας, με νόμους που προστατεύουν υπέρμετρα όσους ήδη δουλεύουν.

Θετικά αποτιμά η Alpha Bank τις δρομολογούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς θεωρεί πως είναι το σπουδαιότερο αναπτυξιακό μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμόσει η χώρα.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενισχύουν την παραγωγική απασχόληση των εργαζομένων και την ανταγωνιστική λειτουργία των εγχώριων επιχειρήσεων, και μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αποτρέψουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων ή τη μεταφορά τους στις γειτονικές χώρες χαμηλού κόστους. «Είναι το σπουδαιότερο αναπτυξιακό μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμόσει η χώρα μας στην τρέχουσα περίοδο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως τα τελευταία έτη έχουν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, εξαιτίας της εξωπραγματικής ανελαστικότητας της αγοράς εργασίας, με νόμους που προστατεύουν υπέρμετρα όσους ήδη δουλεύουν, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες η επιχείρηση στην οποία εργάζονται αντιμετωπίζει δραστικά μειωμένη δραστηριότητα και ανταγωνιστικότητα. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως το σημερινό θεσμικό πλαίσιο καταδικάζει σε μακροχρόνια ανεργία τους νέους, αυτούς που αναμένουν με αγωνία για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας και να φτιάξουν τη ζωή τους.

Η Alpha Bank υποστηρίζει πως με την ελαστικοποίηση των απολύσεων και τη μείωση του κατώτατου μισθού στην περίοδο της μαθητείας του εργαζόμενου, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους εργαζόμενους που τους έχουν ανάγκη, για να λειτουργήσουν πιο παραγωγικά και πιο ανταγωνιστικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, αλλά και στο μέλλον.

Τέλος, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank υπογραμμίζει πως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που ανακοινώθηκαν συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτροπή εκρηκτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά της χώρας στη μεσοχρόνια και στη μακροχρόνια περίοδο. Συμβάλουν, επίσης, στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της πληρωμής των συντάξεων, όχι μόνο στους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά στους συνταξιούχους των επόμενων δεκαετιών, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk