ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ

«Η πολιτική της Μέρκελ είναι για γέλια»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ «Ανοησίες», «κομπασμοί», «ανευθυνότητες»… Με αυτούς και άλλους παρόμοιους χαρακτηρισμούς «στολίζει» ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ την πολιτική της χριστιανοδημοκράτισσας σημερινής καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Οι λόγοι της έκρηξης οργής τού ηλικίας 91 ετών αειθαλούς Σμιτ από τις στήλες του μηνιαίου περιοδικού «Cicero» είναι τρεις. Ο πρώτος, οι μονομερείς πρωτοβουλίες της σημερινής καγκελαρίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

«Ανοησίες», «κομπασμοί», «ανευθυνότητες»… Με αυτούς και άλλους παρόμοιους χαρακτηρισμούς «στολίζει» ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ την πολιτική της χριστιανοδημοκράτισσας σημερινής καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Οι λόγοι της έκρηξης οργής τού ηλικίας 91 ετών αειθαλούς Σμιτ από τις στήλες του μηνιαίου περιοδικού «Cicero» είναι τρεις. Ο πρώτος, οι μονομερείς πρωτοβουλίες της σημερινής καγκελαρίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απαγόρευση των λεγόμενων ακάλυπτων πωλήσεων που επιβλήθηκε προ μηνός στη Γερμανία αποτελεί, αναφέρει, «μέτρο που προκαλεί γέλια», δεδομένου ότι οι κερδοσκόποι μπορούν κάλλιστα να πραγματοποιούν τις ίδιες πωλήσεις σε άλλες χώρες. «Ελπίζω να ξέρειότι πρόκειται για κουταμάρα, που είναι και αναποτελεσματική» προσθέτει.

Ο δεύτερος λόγος είναι η από καιρό παρατηρούμενη ρήξη ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών για αυτοκρατορικό «τουπέ». «Πρόκειται για γουλιελμική τάση» τονίζει, υπαινισσόμενος το πολιτικό στυλ τού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Α΄ πριν και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σχέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προσθέτει, «είναι αμφίπλευρα ανόητη». Και για αυτό ευθύνεται η «συνήθης αδυναμία όλων των πολιτικών:η μανία αυτοπροβολής» .

Η τρίτη αιτία της αγανάκτησής του αφορά την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Σμιτ συνιστά στη μακρινή διάδοχό του ανασχηματισμό- «εφόσον βέβαια διαθέτει αρκετούς αρμοδίου, με χαρακτήρα και κάποιο ηθικό επίπεδο» υπογραμμίζει. «Περισσότερα δεν ζητώ» προσθέτει.

Ο «Μαθουσάλας» της γερμανικής πολιτικής ζωής δεν μασούσε ποτέ τα λόγια του. Πρόσφατα χαρακτήρισε τον πρόεδρο των Ελεύθερων Δημοκρατών και υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε , «μαέστρο της καυχησιολογίας» και τον επίσης φιλελεύθερο υπουργό Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, «υποσημείωση της Ιστορίας».

Παράλληλα άσκησε οξύτατη κριτική στην κωλυσιεργία της κυρίας Μέρκελ στο θέμα παροχής πιστώσεων προς την Ελλάδα και την ίδρυση μηχανισμού στήριξης ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα χρέη τους.

Η τωρινή κριτική του «πονάει» προφανώς περισσότερο από ό,τι παλαιότερα, επειδή γίνεται σε μια στιγμή δημοσκοπικής κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε περίπτωση παραίτησης της κυρίας Μέρκελ, πιθανότεροι διάδοχοι είναι ο υπουργός Αμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ και η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν . Στις δημοσκοπήσεις ο πρώτος εμφανίζει δημοτικότητα 34%, η δεύτερη 19%.

Η καγκελάριος και ο κ. Βεστερβέλε παρουσίασαν πρόσφατα σχέδιο δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 80 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το σχέδιο προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις, διότι μεταξύ άλλων καταργεί τις κοινωνικές παροχές των εργαζόμενων γονιών και των ανέργων και ματαιώνει την εξοικονόμηση πόρων, με συνέπεια την ακύρωση 10.000- 15.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων για τους βιομηχάνους, συνεισφορά των τραπεζιτών σε κοινό ταμείο και «πράσινο» φόρο στις αεροπορικές εταιρείες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, ένα «παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη» όπως είπε η κυρία Μέρκελ.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
4 Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa καταγράφει τους Χριστιανοδημοκράτες στο 30% και τους Ελεύθερους Δημοκράτες στο 5% (κατά άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση μόλις στο 3%!). 4 Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φθάνουν μαζί το 35%, ήτοι 13,4% λιγότερο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009. Είναι το μικρότερο άθροισμά τους της τελευταίας δεκαετίας.

4 Κερδισμένοι είναι οι Σοσιαλδημοκράτες με 27% (+1%), οι Πράσινοι με 18% και το κόμμα «Η Αριστερά» με 12% (+1%).

4 Ο λόγος για την τωρινή πτώση των κυβερνητικών κομμάτων είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 82 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk