«Χάνετε. Βγάζετε μόνοι σας τα μάτια σας…»

Οι πρώτοι επιβάτες καταφθάνουν λίγο μετά τις 6 το πρωί. Επιτόπου θα πληροφορηθούν ότι το ταξίδι τους θα αργήσει… μία μέρα. Και κάπως έτσι ξεκινούν οι πρωινές αψιμαχίες μεταξύ θερμόαιμων παρ΄ ολίγον επιβατών και απεργών. Η ημέρα περνά, ο ήλιος δυναμώνει και στα γκισέ του «Βlue Star Νάξος» αλλάζουν τα εισιτήρια των επιβατών για τις 5.30 το απόγευμα. «Μας βοηθά ένας κύριος από τη Γερμανία που έχει σπίτι στην Ιο και ξέρει πώς λειτουργούν τα πράγματα εδώ» λέει η Ινγκι, η 19χρονη …

Οι πρώτοι επιβάτες καταφθάνουν λίγο μετά τις 6 το πρωί. Επιτόπου θα πληροφορηθούν ότι το ταξίδι τους θα αργήσει… μία μέρα. Και κάπως έτσι ξεκινούν οι πρωινές αψιμαχίες μεταξύ θερμόαιμων παρ΄ ολίγον επιβατών και απεργών.

Η ημέρα περνά, ο ήλιος δυναμώνει και στα γκισέ του «Βlue Star Νάξος» αλλάζουν τα εισιτήρια των επιβατών για τις 5.30 το απόγευμα. «Μας βοηθά ένας κύριος από τη Γερμανία που έχει σπίτι στην Ιο και ξέρει πώς λειτουργούν τα πράγματα εδώ» λέει η Ινγκι, η 19χρονη κατάλευκη Νορβηγίδα, που παρά τη ζέστη έχει στρατοπεδεύσει με τις φίλες της στην άκρη του λιμανιού κάτω από μια λευκή κινέζικη ομπρέλα. «Μας είπαν ότι μάλλον θα λήξει η απεργία στις 5 και μισή ώρα αργότερα θα φύγουμε» συμπληρώνει η συνομήλικη φίλη της Αννα. Φιλοδοξούν να φτάσουν στη Νάξο αλλά φοβούνται. «Δηλαδή αν μας αφήσουν να φύγουμε από δω και φτάσουμε στη Νάξο, θα μπορούμε να κατέβουμε ή θα γίνονται κι εκεί τα ίδια;» αναρωτιούνται. Γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά όχι και τα ακριβή αιτήματα των απεργών.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι «με αυτόν τον τρόποκαταφέρνετε να χάνετε τον τουρισμό. Βγάζετε μόνοι σας τα μάτια σας». Λίγα μέτρα πιο δίπλα έχει στρατοπεδεύσει μια άλλη συνομήλικη παρέα.

Τρία αγόρια από την Ξάνθη, που μόλις τελείωσαν το σχολείο και ετοιμάζονταν για τις πρώτες διακοπές χωρίς τους γονείς τους. Προορισμός; Η Πάρος. Χρόνος παραμονής, έξι ημέρες. Χρόνος αναχώρησης; «Αγνωστος.

Αλλάξαμε κι εμείς τα εισιτήριά μας και τηλεφωνήσαμε και στο ξενοδοχείο για να μη μας χρεώσουν.Είμαστε εδώ από τις 6.30 το πρωί. Λένε ότι μπορεί να φύγουμε το απόγευμα. Δεν το πιστεύω» λέει ο Ραφαήλ

Οι τρεις της ξανθιώτικης παρέας

και γυρνά την κουβέντα στην πολιτική. «Ολοι γνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη.Ομως ο λαός δεν πρέπει ποτέ να χτυπά τον λαό. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Τόσα σκάνδαλα πολιτικών καλύπτονται.Εκεί να πάνε να χτυπήσουν. Τα μεγάλα κεφάλια, όχι εμάς» καταλήγει και επιστρέφει στο παιχνίδι που έχουν στήσει οι φίλοι του, κλωτσώντας μια μπάλα καταμεσής του λιμανιού.

Στην πλειοψηφία τους οι Ελληνες αποχωρούν όταν διαπιστώνουν ότι αποκλείεται να ταξιδέψουν. Οι πιο υπομονετικοί παραμένουν στις κλιματιζόμενες αίθουσες αναμονής του λιμένα. Οσοι απέμειναν κάτω από τον ήλιο είναι τουρίστες που πίστεψαν την πρόβλεψη των πρακτόρων για τα απογευματινά δρομολόγια. Η Μαρί και ο Φρέντερικ από τη Σουηδία, καθισμένοι με τα τρία παιδιά τους ακριβώς έξω από τα επίμαχα πλοία δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται ελληνικά νησιά και η ταλαιπωρία δεν τους κάμπτει. «Μας ενοχλεί όμως το γεγονός ότι ο πράκτορας μαςανέφερε κάτι για απεργία, κατέληξε όμως ότι θα γίνει στο διπλανό πλοίο και όχι στο δικό μας» λένε.

Ομάδες συνδικαλιστών με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια κατευθύνονται στους καταπέλτες αυτών των καραβιών και αφήνουν τους καταπέλτες των πλοίων για τις Κυκλάδες. Και πάλι κάποιοι συγκρούονται μαζί τους και τα αίματα ανάβουν. Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι οι συνδικαλιστές απάντησαν. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας ωστόσο μερίδα επιβατών ήταν αυτή που προκαλούσε με ύβρεις και όταν οι τόνοι έπεφταν μέχρι και φαλλοκρατικά σχόλια για τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ μπορούσες να ακούσεις. Ψυχραιμότεροι; Οι επαγγελματίες οδηγοί όπως ο 27χρονος Βαλάντης. «Αυτά συμβαίνουν» λέει δείχνοντας κατανόηση στους απεργούς και καταλήγει: «Ηταν να φύγω στις 9 για Κρήτη. Θα φύγω στις 12 που θα λήξει η απεργία. Μέχρι τότε; Υπομονή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk