Βελτιώνεται η τεχνολογία

Κερατοειδείς από βλαστοκύτταρα αντικαθιστούν τα συμβατικά μοσχεύματα

Η νέα τεχνική ήταν επιτυχής στο 77% του δείγματος των 112 ασθενών, αναφέρει η ομάδα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Ο κερατοειδείς περιβάλλεται από το λεγόμενο limbus (σκληροκερατοειδές όριο), έναν λεπτό δακτύλιο που περιέχει βλαστικά κύτταρα. Σε περίπτωση ελαφρού τραυματισμού, τα κύτταρα αυτά μπορούν να επουλώνουν τις βλάβες.

Κερατοειδείς από βλαστοκύτταρα αντικαθιστούν τα συμβατικά μοσχεύματα | tovima.gr

Μοσχεύματα κερατοειδούς που καλλιεργούνται από βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς μπορούν να αποκαθιστούν την όραση τουλάχιστον για μια δεκαετία, ανακοίνωσαν Ιταλοί ερευνητές έπειτα από δοκιμές σε δεκάδες ασθενείς.

Η νέα τεχνική ήταν επιτυχής στο 77% του δείγματος των 112 ασθενών, αναφέρει η ομάδα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Ο κερατοειδείς περιβάλλεται από το λεγόμενο limbus (σκληροκερατοειδές όριο), έναν λεπτό δακτύλιο που περιέχει βλαστικά κύτταρα. Σε περίπτωση ελαφρού τραυματισμού, τα κύτταρα αυτά μπορούν να επουλώνουν τις βλάβες.

Στην περίπτωση όμως που ο δακτύλιος έχει καταστραφεί, ο κερατοειδής αντικαθίσταται σταδιακά από αδιαφανή κύτταρα του σκληρού χιτώνα (το άσπρο του ματιού), τα οποία εμποδίζουν τελικά την όραση.

Τα μοσχεύματα από πτωματικούς δότες προσφέρουν μόνο προσωρινή λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς τα κύτταρα του σκληρού χιτώνα τελικά επικρατούν και τα καλύπτουν.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ερευνητές του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής «Στέφανο Φεράρι», που βρίσκεται στη Μοντένα της Ιταλίας, αρχικά απομόνωσαν βλαστικά κύτταρα του limbus από το υγιές μάτι κάθε ασθενή.

Τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο μέχρι να δώσουν λεπτά, διαφανή φύλλα, τα οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν πίσω στα μάτια των ασθενών.

Η τεχνική απέδωσε στο 77% των εθελοντών, μεταξύ των οποίων και ένας 80χρονος που είχε υποστεί έγκαυμα στο μάτι 72 χρόνια νωρίτερα.

Αν και δεν αποκατέστησε τέλεια την όραση, η μεταμόσχευση τουλάχιστον μείωσε τον πόνο και την ευαισθησία στο φως. «Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής είδε βελτίωση των συμπτωμάτων» επισήμανε η Γρατσιέλα Πελεγκρίνι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ιταλικές δοκιμές ήταν το τελευταίο στάδιο στη βελτίωση μιας τεχνικής που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1995. Μέχρι σήμερα, η μέθοδος των βλαστικών κυττάρων έχει εφαρμοστεί συνολικά σε 252 άτομα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk