«Πραξικόπημα», λέει η αντιπολίτευση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλει την εκτός βουλής έγκριση μνημονίων

Τις αυξημένες αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών στην υπογραφή μνημονίων και συμφωνιών με την ΕΕ χωρίς την έγκριση της Βουλής κατήγγειλαν εκ νέου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά από προσθήκη-διόρθωση στο αρχικό σχετικό κείμενο. Για «τερτίπια» κάνει λόγο η ΝΔ, «πραξικόπημα» χαρακτηρίζει τη ρύθμιση του ΚΚΕ και «λευκή επιταγή» ο ΛΑΟΣ, αντιδρά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλει την εκτός βουλής έγκριση μνημονίων | tovima.gr

Τις αυξημένες αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών στην υπογραφή μνημονίων και συμφωνιών με την ΕΕ χωρίς την έγκριση της Βουλής κατήγγειλαν εκ νέου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά από προσθήκη-διόρθωση στο αρχικό σχετικό κείμενο. Για «τερτίπια» κάνει λόγο η ΝΔ, «πραξικόπημα» χαρακτηρίζει τη ρύθμιση του ΚΚΕ και «λευκή επιταγή» ο ΛΑΟΣ, αντιδρά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, να αντιπαρέλθει τις κατηγορίες που δέχθηκε εκ μέρους της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη ρύθμιση για την συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Η διορθωτική κίνηση του υφυπουργού Οικονομικών, κρίθηκε ανεπαρκής από την πρόεδρο της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, που χαρακτήρισε την προσθήκη του ασαφή και ζήτησε μια βελτιωμένη εκδοχή της κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στο η Ελλάδα, ως δανειζόμενη, δεν είναι μέλος με πλήρεις υποχρεώσεις στο Μηχανισμό: «Όταν η ελληνική οικονομία ανακάμψει και βρεθεί σε θέση να δανείζει άλλες χώρες, οι δανειακές αυτές συμβάσεις θα περνάνε από τη Βουλή» ανέφερε ο Φ. Σαχινίδης.

Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες, συμβάσεις και μνημόνια που θα υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στον Μηχανισμό, «η ισχύς τους αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους» – και η Βουλή δεν πρόκειται να έχει κανέναν κυρωτικό λόγο.

«Η κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοια τερτίπια ή φθηνά κόλπα, κρύβεται πίσω από κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα δύσκολα» είχε σχολιάσει ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος. «Πώς είναι δυνατόν να δέχεται η κυβέρνηση την αυτοκατάργησή της και ποιος μας έχει εξουσιοδοτήσει να καταργήσουμε το Κοινοβούλιο; Μπορεί ένα πρόσωπο, ανεξέλεγκτα με την υπογραφή του να δεσμεύει όλους τους Έλληνες;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Είναι το δεύτερο κοινοτικό πραξικόπημα που ενεργεί η κυβέρνηση για να παραμερίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο, έναν αστικό θεσμό, που όποτε θέλει το ονομάζει «ναό της Δημοκρατίας» και όποτε θέλει, τον αντιμετωπίζει ως θεσμό που θα νομιμοποιεί κάθε παραβατική ενέργεια του κάθε υπουργού ή της ίδιας» παρατήρησε ο Άγγελος Τζέκης (ΚΚΕ).

«Λευκή επιταγή για μυστική διπλωματία και δανεισμούς με νέες αλυσίδες στα πόδια της Ελλάδας δεν σας δίνουμε – ούτε κι εσείς θα έπρεπε να φτάσετε σ’ αυτό το σημείο να την ζητάτε» δήλωσε ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ). «Πρόκειται για ράλι κοινοβουλευτικού ακροβατισμού».

Αντίστοιχες υπήρξαν και οι αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη, ο οποίος είχε και νέα αντιπαράθεση με τον κύριο Σαχινίδη, σχετικά με το περιεχόμενο του Μνημονίου Ελλάδας-ΔΝΤ-Ε.Ε.

«Δεν μπαίνει στη λογική να κάνουμε τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών νομάρχη; Να υπάρξει συμπλήρωση και να κλείσει εδώ το θέμα για να μην δημιουργούνται ζητήματα» ζήτησε από τον υφυπουργό και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης.

«Κατανοώ την αγωνία και απελπισία των συναδέλφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε Σαββατοκύριακο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πορεία της ΝΔ βρίσκεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της» απάντησε ο Φ. Σαχινίδης.

«Η ΝΔ στρουθοκαμηλίζει σε σχέση με το πολιτικό της στίγμα. Ο επικίνδυνος στρουθοκαμηλισμός αποτυπώθηκε στη στάση της απέναντι στο Μνημόνιο: Πολιτικά υπήρξε υπέρ των δαπανών, αλλά καταψήφισε τον δανεισμό και όλες τις αναγκαίες πολιτικές αλλαγές. (…) Ο Μηχανισμός Στήριξης της ελληνικής Οικονομίας αποτελεί τη βάση για θεσμοθέτηση μηχανισμού στήριξης. Αυτή είναι η κατάκτηση της Ελλάδας στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Ποια τέτοια κατάκτηση έχει να επιδείξει η ΝΔ; Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Μηχανισμό, είναι αυτονόητη θεσμικά και πολιτικά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Φ. Σαχινίδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk