ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΗ εκπληκτική θέα στον Βόσπορο από τους κήπους του Τσιραγκάν Παλάς, όπου φιλοξενούνταν η Διάσκεψη Διαβαλκανικής Συνεργασίας, έδινε μια απατηλή εικόνα ηρεμίας. Στην πραγματικότητα οι επίσημοι επισκέπτες βρίσκονταν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς η Κωνσταντινούπολη ζούσε στον απόηχο των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων.

Στο παλαιό και πιο πολυτελές τμήμα του παλατιού, που η κατασκευή του ξεκίνησε το 1863 και σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο, δεν πλησίαζε κανένας πλην των επίσημων αντιπροσωπειών. Αλλά και στη μοντέρνα είσοδο του Τσιραγκάν λίγα μέτρα μακρύτερα, όπου όλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα, η παρουσία της αστυνομίας, φανερής και μυστικής (κάθε επίσημος είχε τουλάχιστον δύο «σκιές»), ήταν παραπάνω από εμφανής.

Οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των βαλκανικών χωρών δεν βγήκαν από τον προφυλαγμένο χώρο ούτε για φαγητό. Αλλωστε και το γεύμα μετετράπη σε ευκαιρία για συναντήσεις και επαφές καθώς το πρόγραμμα ξέφυγε χρονικά κατά τουλάχιστον τρεις ώρες. Η μουντή ατμόσφαιρα, ο βροχερός καιρός και η κακή οργάνωση της διάσκεψης δεν βοηθούσαν για πιο χαλαρές συναντήσεις ή για έναν μικρό περίπατο δίπλα στον Βόσπορο.

Ετσι το πρόγραμμα του κ. Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε με τρεις συναντήσεις και κατέληξε με πέντε. Στο φόντο των συναντήσεων της Διάσκεψης Διαβαλκανικής Συνεργασίας βρισκόταν τόσο η επιθυμία της Ελλάδας να εμφανιστεί ως ο πιο αξιόπιστος εταίρος για την ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ όσο και η προσδοκία της Τουρκίας να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ίδια περιοχή. Ο έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του φρόντισε να επισημάνει «την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση» .

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κροατίας κ. Ιβο Τζεσίποβιτς , τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. Η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δεν απέδωσε τίποτα καινούργιο, συνεχίζεται όμως η προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Αντιθέτως οι συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία έγιναν σε θερμό κλίμα. Μάλιστα ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον κ. Παπανδρέου ότι σε σχέση με το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου θα εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου. Αλλά και ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ τόνισε ιδιαιτέρως τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο χώρες, και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία σε σχέση με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των συμφωνιών που υπογράφηκαν στην Αθήνα. Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμβάλει στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, καθώς η Τουρκία πέρασε τις ίδιες δυσκολίες και χωρίς τη βοήθεια ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη στο Φανάρι αλλά και για τη νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποδίδει καρπούς και για το Πατριαρχείο. «Εύχομαι να υπερβεί η Ελλάδα τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει», είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος. «Τα λόγια σας είναι χρήσιμα, Λόγια συμπαράστασης, που μας δίνουν κουράγιο. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση που θα την ξεπεράσουμε με πόνο και θυσίες. Προχωράμε με βήματα θετικά και σταθερά, όχι μόνο μέσα από δύσκολα μέτρα αλλά και από αλλαγές για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία» απάντησε ο κ. Παπανδρέου.