Σόρος: Γερμανία, κίνδυνος-θάνατος για την Ευρώπη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η Γερμανία αποτελεί κίνδυνο για το ευρώ και την Ευρώπη. Η εμμονή της στο Σύμφωνο Σταθερότητας- που επιβάλλει και στους ευρωπαίους εταίρους- είναι η πηγή νέων οικονομικών κρίσεων και κοινωνικών αναταραχών. Αυτά και άλλα παρόμοια καταγγέλλει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Ζeit» η «Κασσάνδρα» της διεθνούς χρηματοπιστωτικής σκηνής Τζορτζ Σόρος (φωτογραφία). « Η Γερμανία είναι διεθνώς απομονωμένη » δηλώνει ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός κερδοσκόπος.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η Γερμανία αποτελεί κίνδυνο για το ευρώ και την Ευρώπη. Η εμμονή της στο Σύμφωνο Σταθερότητας- που επιβάλλει και στους ευρωπαίους εταίρους- είναι η πηγή νέων οικονομικών κρίσεων και κοινωνικών αναταραχών. Αυτά και άλλα παρόμοια καταγγέλλει σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Ζeit» η «Κασσάνδρα» της διεθνούς χρηματοπιστωτικής σκηνής Τζορτζ Σόρος (φωτογραφία). « Η Γερμανία είναι διεθνώς απομονωμένη » δηλώνει ο ουγγρικής καταγωγής αμερικανός κερδοσκόπος. Το Βερολίνο ερμηνεύει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ όπως τις Γραφές και πράττει ελάχιστα για την αναζωογόνηση της οικονομίας. « Γιατί δεν επιτρέπει την αύξηση των μισθών στη Γερμανία; » λέει. « Αυτό θα βοηθούσε άλλες χώρες της Ευρώπης να ανανήψουν οικονομικά ».

Η πολιτική αυτή, προσθέτει, εξωθεί τους γείτονες της Γερμανίας στον αποπληθωρισμό. Ο κίνδυνος μακρόχρονης αποτελμάτωσης της οικονομίας σε συνδυασμό με κοινωνικές αναταράξεις, καθώς και με αύξηση του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, είναι έτσι μεγάλος. Το συμπέρασμά του: « Αν η Γερμανία δεν αλλάξει πολιτική, τότε η καλύτερη λύση για την υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν η έξοδός της από την ευρωζώνη ». Αναφερόμενος στη Νότια Ευρώπη, ο Σόρος τονίζει ότι αντί να επικεντρώνονται οι προσπάθειες στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το βάρος θα έπρεπε να δοθεί στην ενίσχυση των τραπεζών- και δη με μέσα του ευρωπαϊκού «πακέτου σωτηρίας».

« Στην πραγματικότηταστην Ευρώπη δεν έχουμε να κάνουμε με μια κρίση των νομισμάτωνή των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά με μια κρίση των τραπεζών » λέει. Και αυτό, προσθέτει, επειδή οι τελευταίες δεν είναι πλέον σε θέση να αγοράζουν κρατικά ομόλογα λόγω της έλλειψης «ρευστού». Το κατά πόσον οι απόψεις του πασίγνωστου φιλάνθρωπου και φιλότεχνου είναι «αντικειμενικές», είναι βέβαια άλλο ζήτημα. Αναλυτές στο Βερολίνο μιλούσαν χθες για « κλασική περίπτωση σχιζοφρένειας ». « Η κριτική του στη γερμανική πολιτική είναι σίγουρα ορθή » έλεγε ένας από αυτούς. « Αλλά η απαίτησή τουνα βοηθηθούναντί για τα κράτηοι τραπεζίτες,δείχνει ότι παραμένει αθεράπευτος κερδοσκόπος, αφού ακριβώς η αλόγιστη κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει την κρίση των κρατικών προϋπολογισμών ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk