Οι εκατομμυριούχοι της κρίσης

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι εισοδηματικές διαφορές οξύνονται. Οι πλούσιοι δηλαδή γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού οι μέσες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις είναι εξ ορισμού πιο ευάλωτες. Υπό το πρίσμα αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσουν τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου που δημοσίευσε η Capgemini σε συνεργασία με τη Μerrill Lynch. Διότι η βασική «μέτρηση» της έρευνας είναι ότι ο πλούτος των κροίσων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 19% το 2009 έναντι του 2008 και έφθασε τα 39 τρισ.

Οι εκατομμυριούχοι της κρίσης | tovima.gr

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι εισοδηματικές διαφορές οξύνονται. Οι πλούσιοι δηλαδή γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, αφού οι μέσες και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις είναι εξ ορισμού πιο ευάλωτες. Υπό το πρίσμα αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσουν τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για την κατανομή του παγκόσμιου πλούτου που δημοσίευσε η Capgemini σε συνεργασία με τη Μerrill Lynch. Διότι η βασική «μέτρηση» της έρευνας είναι ότι ο πλούτος των κροίσων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 19% το 2009 έναντι του 2008 και έφθασε τα 39 τρισ. δολάρια. Το άλμα αυτό συνοδεύτηκε όμως και με μια σημαντική γεωγραφική αναδιάταξη του πλούτου.

Διότι για πρώτη φορά οι πλούσιοι ασιάτες ξεπερνούν τους πλούσιους ευρωπαίους τόσο σε απόλυτο αριθμό εκατομμυριούχων όσο και σε διαθέσιμο πλούτο.

Το 2009 ο αριθμός των εκατομμυριούχων στον κόσμο (πρόκειται για τα άτομα που διαθέτουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτή η κύρια κατοικία τους) είχε αγγίξει τα 10 εκατομμύρια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των εκατομμυριούχων στα τέλη του περασμένου έτους καταγράφηκε στη Βόρεια Αμερική, όπου βρίσκονται τα 3,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι, των οποίων η συνολική περιουσία εκτιμάται στα 10,7 τρισ. δολάρια. Επίσης όμως για πρώτη φορά γύρω στα 3 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι προέρχονται από τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

Επιπλέον, η συνολική περιουσία όλων αυτών των ασιατών εκατομμυριούχων εκτιμήθηκε στα 9,7 τρισ. δολάρια, ενώ των αντίστοιχων Ευρωπαίων «μόνο» στα 9,5 τρισ. δολάρια. Οπως εξήγησε ο κ. Νικ Τάκερ, επικεφαλής του τμήματος Ρrivate Βanking της Μerrill Lynch για τη Βρετανία, «δεν πρόκειται για φούσκα… Η Ασία “έπιασε” την Ευρώπη σε όρους πλουσίων και περιουσίας τους». Αυτό αποδίδεται εν πολλοίς στις πολύ καλές αποδόσεις που είχαν πέρυσι τα Χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ, της Ινδίας και της Κίνας.

Κατά σειρά, οι χώρες με τους περισσότερους εκατομμυριούχους είναι, όπως και τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία, που από μόνες τους συγκεντρώνουν τους μισούς, δηλαδή γύρω στα 5 εκατομμύρια άτομα. Αλλά αμέσως μετά, τέταρτη στην κατάταξη, έρχεται πλέον η Κίνα, με 477.000 εκατομμυριούχους.

Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα «το Χονγκ Κονγκ και η Ινδία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε Ασία- Ειρηνικό» . Ετσι η Ινδία είδε να εκτινάσσονται οι εκατομμυριούχοι της κατά 50% και να φτάνουν τους 126.756. Ο κ. Μπερτράν Λαβεσιέρ, υπεύθυνος του τμήματος υπηρεσιών της Capgemini εκτίμησε ότι πρόκειται για γενικότερη τάση: «Οι αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα η Ινδία και η Κίνα, καθώς και η Βραζιλία, είναι αυτές που προώθησαν την ανάκαμψη και θα συνεχίσουν να το κάνουν». Εστω κι αν μπορεί να υπάρξουν και προσωρινά ατυχήματα: είναι η περίπτωση της Μέσης Ανατολής, που υπέστη το πλήγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς η στεγαστική κρίση του Ντουμπάι μείωσε των αριθμό των εκατομμυριούχων της κατά 19%.

Γενικότερα όμως η αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων και του ιδιωτικού πλούτου δεν εξαρτάται από την ανάκαμψη της οικονομίας, τουλάχιστον ευθέως. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι χώρες με βαθιά οικονομική ύφεση είδαν τους υπερπλούσιους να αυξάνονται τόσο σε αριθμό όσο και σε περιουσία. Για παράδειγμα, μπορεί η βρετανική οικονομία να συρρικνώθηκε αλλά οι βρετανοί εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 24% και έφτασαν του 448.100. Οι ρώσοι εκατομμυριούχοι επίσης αυξήθηκαν και έφτασαν τους 117.700. Ακόμα και στην Ισπανία οι εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν και έφτασαν τους 143.000. Αλλά ακριβώς αυτή η ισπανική αύξηση, κατά 12,5% μέσα σε ένα χρόνο, δεν είναι παρά απολύτως στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σε ό,τι αφορά την περιουσιακή διάρθρωση των εκατομμυριούχων η έκθεση καταγράφει ορισμένες μικρές αλλαγές. Ετσι τα ομόλογα προσέλκυσαν περισσότερες επενδύσεις και αντιστοιχούν πλέον στο 31% του συνόλου του κατεχομένου από ιδιώτες πλούτου, από 29% που ήταν το 2008. Το ποσοστό των μετοχών επίσης αυξήθηκε από το 25% στο 29%. Αυξήθηκαν επίσης οι τοποθετήσεις σε έργα τέχνης, σε συλλογές νομισμάτων, αρχαιοτήτων, ακόμα και κρασιών. Αντιθέτως, οι καταθέσεις σε μετρητά μειώθηκαν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk