Η Fed στηρίζει την αναπτυξιακή πολιτική Ομπάμα

 Οι εξελίξεις του τελευταίου διημέρου και δη οι χθεσινές ειδήσεις για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και για τους ανανεωμένους φόβους μιας υποτροπής της ύφεσης στην Ευρώπη είχαν και χρηματιστηριακές και πολιτικές επιπτώσεις. Αφενός συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στις αγορές κεφαλαίων και αφετέρου επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της, που αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται να εκφράσουν οι ηγέτες των μεγαλύτερων (σε απόλυτους αριθμούς) οικονομιών του πλανήτη, οι οποίοι θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο στο Τορόντο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20.

 Οι εξελίξεις του τελευταίου διημέρου και δη οι χθεσινές ειδήσεις για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και για τους ανανεωμένους φόβους μιας υποτροπής της ύφεσης στην Ευρώπη είχαν και χρηματιστηριακές και πολιτικές επιπτώσεις. Αφενός συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στις αγορές κεφαλαίων και αφετέρου επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της, που αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται να εκφράσουν οι ηγέτες των μεγαλύτερων (σε απόλυτους αριθμούς) οικονομιών του πλανήτη, οι οποίοι θα συναντηθούν το Σαββατοκύριακο στο Τορόντο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του G20. Ωστόσο η χθεσινοβραδινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να κρατήσει «για μια παρατεταμένη περίοδο» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια του δολαρίου (να φροντίσει δηλαδή ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα) άλλαξε το σκηνικό

στη Wall Street, ενώ εκτίναξε στα ύψη το ευρώ. Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν προλάβει, δυστυχώς γι΄ αυτές, να κλείσουν με βαριές απώλειες.

Τα στοιχεία για τις αγορές νέων κατοικιών τον Μάιο που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου φανερώνουν ότι το αμερικανικό real estate καταρρέει! Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο συγκριτικά με τον Απρίλιο (κατά 33% για την ακρίβεια), εν μέρει εξαιτίας της λήξης της ισχύος των φορολογικών κινήτρων που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Ομπάμα για να κρατήσει «ζωντανή» την αγορά. Ουδείς όμως αναλυτής είχε προβλέψει τόσο μεγάλη κάμψη- ανέμεναν πτώση μόλις κατά 19%. Η διαφορά των 14 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζει την πρόβλεψη με την πραγματικότητα καταδεικνύει κάτι πολύ ανησυχητικό ειδικά για τις ΗΠΑ: το πλήγμα που έχει υποστεί το ηθικό των αμερικανών καταναλωτών, την αβεβαιότητα για το οικονομικό τους μέλλον, τον φόβο τους για το αύριο.

Για μια κοινωνία η οποία αποτελούσε πρότυπο για την αυτοπεποίθηση των καταναλωτών της, η είδηση είναι πρωτόγνωρα απογοητευτική. Επιπλέον, προοιωνίζεται εποχή ισχνών αγελάδων για τον κατασκευαστικό κλάδο, για έναν τομέα δηλαδή στον οποίο απασχολείται μέρος της μεσαίας εισοδηματικής τάξης στις ΗΠΑ. Προοιωνίζεται αύξηση της ανεργίας στις κατασκευές και μείωση της ζήτησης εν γένει από ένα μεγάλο μέρος της δυναμικότερης οικονομικής τάξης των ΗΠΑ. Αλλωστε, ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα στις καπιταλιστικές κοινωνίες στηρίζεται στην ευημερία της μεσαίας εισοδηματικής τάξης.

Είναι όντως ανησυχητική η υποψία ότι ενδεχομένως δεν είναι μόνο η Ευρώπη ο αδύναμος κρίκος στη διαδικασία εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση. Το σχέδιο απόφασης εξάλλου που είχε ετοιμαστεί από τις 11 Μαΐου για τη σύνοδο του G20 στο Τορόντο και αποκαλύφθηκε χθες δεν κάνει γεωγραφικές διακρίσεις. Απευθύνει έκκληση προς όλες τις χώρες του πλανήτη να μην εφησυχάζουν και να μην επαναπαύονται εμπιστευόμενες την πορεία οικονομικής ανάκαμψης, διότι «η ανάκαμψη είναι άνιση και εύθραυστη». Και αυτό επειδή είναι εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας- δεν το λέει τόσο συμπυκνωμένα το σχέδιο απόφασης, αλλά αυτό εννοεί.

Στο πλαίσιο αυτό η διάψευση από τη γερμανική πλευρά μιας επικείμενης ιδεολογικοπολιτικής κόντρας μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου στη σύνοδο του Τορόντο μάλλον… επιβεβαιώνει ότι πράγματι υπάρχει διάσταση σε ό,τι αφορά τη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Σε αντίθεση με τη μεταπολεμική παράδοση (οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης οικονομίας στις ΗΠΑ και κεϊνσιανικών οικονομικών πρακτικών στην Ευρώπη), η κυβέρνηση Ομπάμα φέρεται να υιοθετεί μια πιο αναπτυξιακή πολιτική εξόδου από την κρίση (με αύξηση των δημοσίων δαπανών και άλλες κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία), ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ φέρεται να προκρίνει την αποκατάσταση των δημοσιονομικών εκτροπών (μείωση ελλειμμάτων και χρεών).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk