Η ελληνική περιπέτεια της Αgricole

Σε πίθο των Δαναΐδων εξελίσσονται για τους Γάλλους οι επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ευρύτερη έκθεσή τους στις «προβληματικές» οικονομίες της Ευρώπης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Η Credit Αgricole, η οποία έχει επενδύσει ως σήμερα 4 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν ακόμη 450 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν επισφαλή δάνεια τα οποία έχει χορηγήσει η ελληνική θυγατρική. Τα τελευταία έξι χρόνια η Εμπορική έχει συσσωρεύσει ζημιές 2,1 δισ.

Σε πίθο των Δαναΐδων εξελίσσονται για τους Γάλλους οι επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ευρύτερη έκθεσή τους στις «προβληματικές» οικονομίες της Ευρώπης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Η Credit Αgricole, η οποία έχει επενδύσει ως σήμερα 4 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν ακόμη 450 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν επισφαλή δάνεια τα οποία έχει χορηγήσει η ελληνική θυγατρική. Τα τελευταία έξι χρόνια η Εμπορική έχει συσσωρεύσει ζημιές 2,1 δισ. ευρώ, ενώ δεν αναμένεται να επανέλθει στην κερδοφορία πριν από το 2012. Συγκεκριμένα οι συνολικές απώλειες της Εμπορικής θα ανέλθουν σε 750 εκατ. ευρώ για το 2010, ενώ για το 2011 εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Η αρνητική εικόνα της ελληνικής τράπεζας και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (για την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται συρρίκνωση κατά 2,7%) έχουν βυθίσει τη χρηματιστηριακή αξία της Credit Αgricole στο χρηματιστήριο του Παρισιού κατά 30% από τον περασμένο Απρίλιο. Τον περασμένο Οκτώβριο ο γαλλικός όμιλος είχε παρουσιάσει το τέταρτο κατά σειρά σχέδιο αναδιάρθρωσης μέσα σε τρία χρόνια, βλέποντας φως στο «ελληνικό τούνελ» εντός του 2011. Αλλά πολύ γρήγορα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της, με δεδομένη τη περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τριετία.

Μέχρι στιγμής η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας δεν έχει διευκρινίσει αν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να καλύψει τις απώλειες. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Εμπορικής Αλέν Στριμπ, η «αμέριστη» στήριξη του γαλλικού ομίλου είναι δεδομένη. Οπως τονίζει ο ίδιος, «δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις» σχετικά με την ελληνική θυγατρική.

Αλλωστε δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε επένδυση. Η είσοδος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και συγκεκριμένα η εξαγορά μιας προβληματικής κρατικής τράπεζας το 2006 αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για τη σχετικά εσωστρεφή ως τότε γαλλική τράπεζα. Την εποχή εκείνη η διοίκηση της Credit Αgricole μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία και για το εύρωστο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Για τον λόγο αυτόν προχώρησαν και στη μεγαλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ η γαλλική τράπεζα στην υπερεκατονταετή πορεία της. Σήμερα τα συναισθήματα δεν είναι το ίδιο ενθουσιώδη, κι ας μην εξετάζεται η πιθανότητα αποχώρησης από την Ελλάδα. «Αν περιμένετε να σας πω ότι η Εμπορική ήταν μια μεγάλη επένδυση, δεν πρόκειται να το κάνω» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου το διευθυντικό στέλεχος της Credit Αgricole Μπερτράν Μπαντρέ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk