Η Αργεντινή ξαναβγήκε στις αγορές

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές έπειτα από απουσία εννέα ετών είναι γεγονός: πέτυχε την είσπραξη 12,1 δισ. δολαρίων με την έκδοση ομολόγων ύψους 18,3 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή δημοπρασία ομολόγων μετά την οικονομική κατάρρευσή της το 2001. Οπως ανακοίνωσε ο αργεντινός υπουργός Οικονομικών Αμάντο Μπουντού(στη φωτογραφία εικονίζεται… περικυκλωμένος από τονΝτομινίκ Στρος-Κανκαι από άλλα στελέχη του ΔΝΤ και της παγκόσμιας τράπεζας) κατά τη δημοπρασία «υπήρξε κάλυψη των τίτλωνσε ποσοστό 66%».

Η Αργεντινή  ξαναβγήκε  στις αγορές | tovima.gr

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές έπειτα από απουσία εννέα ετών είναι γεγονός: πέτυχε την είσπραξη 12,1 δισ. δολαρίων με την έκδοση ομολόγων ύψους 18,3 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή δημοπρασία ομολόγων μετά την οικονομική κατάρρευσή της το 2001.

Οπως ανακοίνωσε ο αργεντινός υπουργός Οικονομικών Αμάντο Μπουντού(στη φωτογραφία εικονίζεται… περικυκλωμένος από τονΝτομινίκ Στρος-Κανκαι από άλλα στελέχη του ΔΝΤ και της παγκόσμιας τράπεζας) κατά τη δημοπρασία «υπήρξε κάλυψη των τίτλωνσε ποσοστό 66%».Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες της κυβέρνησης και θα βοηθήσει στο κλείσιμο ενός κεφαλαίου όσον αφορά το χρέος ρεκόρ ύψους 95 δισ. δολαρίων του 2001».Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες πετυχαίνει στην πράξη την αναδιαπραγμάτευση του 92,4% του κρατικού χρέους της, που τελούσε σε εκκρεμότητα από την κατάρρευση του 2001. Οι πιστωτές της Αργεντινής οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους κρατικά ομόλογα εμπόδιζαν την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές. «Είναι η πρώτη φορά που μια διαπραγμάτευση (αγοράς ομολόγων) γίνεται από την πλευρά της Αργεντινής και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή των πιστωτών» τόνισε ο κ. Μπουντού.

Η Αργεντινή είχε καταβάλει μια ακόμη, αντίστοιχη, προσπάθεια τον Ιούνιο του 2005, επί προεδρίας του κ. Νέστορ Κίρσνερ, η οποία ωστόσο δεν είχε στεφθεί με επιτυχία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «η κυβέρνηση θα περιμένει για τη διάθεση ομολόγων με επιτόκιο μικρότερο του 10%».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk