Ελληνική επένδυση στην Κύπρο

Την πρώτη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών οικιακών απορριμμάτων των επαρχιών Λάρνακας- Αμμοχώστου στην Κύπρο κατασκεύασε και ξεκίνησε να λειτουργεί η Ηλέκτωρ του ομίλου της Ελλάκτωρ. Πρόκειται για ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει και μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού για πρώτη φορά γίνεται η διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών από σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι. Ο διαχωρισμός επιτυγχάνεται με οπτικούς διαχωριστές του …

Ελληνική επένδυση στην Κύπρο | tovima.gr

Την πρώτη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών οικιακών απορριμμάτων των επαρχιών Λάρνακας- Αμμοχώστου στην Κύπρο κατασκεύασε και ξεκίνησε να λειτουργεί η Ηλέκτωρ του ομίλου της Ελλάκτωρ.

Πρόκειται για ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο περιλαμβάνει και μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού για πρώτη φορά γίνεται η διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών από σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι. Ο διαχωρισμός επιτυγχάνεται με οπτικούς διαχωριστές του εγγύς υπέρυθρου φάσματος που αναγνωρίζουν τα υλικά και έτσι μεγιστοποιείται η καθαρότητα των υλικών που πάνε προς ανακύκλωση. Το έργο κατασκευάστηκε και θα λειτουργήσει με σύμβαση παραχώρησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 67 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΕΕ και της Κύπρου, ενώ η κατασκευάστρια κοινοπραξία χρηματοδότησε την επένδυση με 27 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια εκμετάλλευσης του έργου είναι δεκαετής. Η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι 200.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως και θα εξοικονομούνται για ανακύκλωση 9.000 τόνοι πλαστικού, 2.000 τόνοι φιαλών ΡΕΤ, 1.500 τόνοι πολυαιθυλενίουπολυπροπυλενίου, 20.000 τόνοι σύμμεικτου χαρτιού, 4.000 τόνοι σιδήρου, 1.000 τόνοι υλικών αλουμινίου, 1.000 τόνοι γυαλιού. Παράλληλα θα παράγονται 30.000

τόνοι RDF, καυσίμου υψηλής θερμογόνου δυνάμεως.

Το έργο εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια, ο οποίος τόνισε: «Η Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων είναι ίσως η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ενωση που μπορεί να προσφέρει λύσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών οικιακών απορριμμάτων».

Από την πλευρά της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ και πρόεδρος της Ηλέκτωρ κ. Λ. Μπόμπολας αναφέρθηκε στη σημαντική επένδυση που έγινε στην Κύπρο από μια ελληνική εταιρεία και στο πρωτοποριακό έργο που κατασκευάστηκε και θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk