Εκροές κεφαλαίων από πωλήσεις ομολόγων, μετοχών

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις των τελευταίων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε την περίοδο ΙανουαρίουΑπριλίου καθαρή εκροή ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 6,8 δισ. ευρώ, αλλά και εκροή ύψους 630 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων του εξωτερικού σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Εκροές κεφαλαίων από  πωλήσεις ομολόγων, μετοχών | tovima.gr

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις των τελευταίων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε την περίοδο ΙανουαρίουΑπριλίου καθαρή εκροή ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 6,8 δισ. ευρώ, αλλά και εκροή ύψους 630 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων του εξωτερικού σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων. Εκροές ύψους 968 και 742 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν επίσης λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές και παράγωγα του εξωτερικού αντίστοιχα.

Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εισροή 7,1 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχωρίων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 13,2 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 25,3 δισ. ευρώ, η οποία εν μέρει αντισταθμίστηκε από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 11,9 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk