ΣφυγμομέτρησηΠερισσότερο από ποτέ οι Δανοί αντιτίθενται στο ευρώ

Το 54,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει σε σχετικό δημοψήφισμα «όχι», ενώ το 43,4% απλώς σκέφτεται το «ναι» και μόνο ένα 2% ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει μεταξύ του ευρώ και του εθνικού νομίσματος.

Οι πολίτες της Δανίας που αντιτίθενται στο ευρώ ποτέ δεν ήταν τόσο πολλοί στη χώρα όσο είναι σήμερα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα και δείχνει ότι το στρατόπεδο του «όχι» προέχει σαφώς από εκείνο του «ναι», αφού και η Δανία έχει χτυπηθεί από την κρίση στην ευρωζώνη.

Το 54,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει σε σχετικό δημοψήφισμα «όχι», ενώ το 43,4% απλώς σκέφτεται το «ναι» και μόνο ένα 2% ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει μεταξύ του ευρώ και του εθνικού νομίσματος.

Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας της Δανίας.

«Η απόσταση μεταξύ του «ναι» και του «όχι» ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη αφότου αρχίσαμε να διενεργούμε σφυγμομετρήσεις για το ευρώ από το 1999. Το «όχι» υπερτερεί τουλάχιστον κατά 11% του «ναι» σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση που έγινε τον Μάρτιο για την Κεντρική Τράπεζα της χώρας» ανέφερε ο επικεφαλής των οικονομικών της πρώτης και μεγαλύτερης Τράπεζας της Δανίας, Στίν Μπόσιαν.

Στο στρατόπεδο των αντιτιθέμενων στο ευρώ, ένα ποσοστό 47,8% είναι σίγουρο ότι θα ψήφιζε «όχι» και ένα 6,8% είναι σχεδόν σίγουρο. Ενώ στους υποστηρίζοντας το ευρώ ένα ποσοστό 32,1% θα ψήφιζε σίγουρα «ναι» και ένα 11,3% πιθανόν «ναι», σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση.

«Η κρίση στην Ελλάδα και η συνολική οικονομική κατάσταση στην Ισπανία και στην Πορτογαλία συνέβαλαν στην αύξηση των ετρωσκεπτικιστών στη Δανία» επισήμανε ο κ. Μπόσιαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δανοί απέρριψαν μια φορά το ευρώ στο δημοψήφισμα που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2000 με ποσοστό 53,2% .

Η συντηρητική κυβέρνηση της Δανίας, που υπερασπίζεται με πάθος το ενιαίο νόμισμα δεν έχει αποφασίσει πότε θα διενεργηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το ευρώ στη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk