Απολογήσου (στην Εφορία) προτού πληρώσεις το πρόστιμο…

Η Εφορία, προτού επιβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο, οφείλει, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, να καλέσει προηγουμένως τον φορολογούμενο για να εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με τις παραβάσεις που του αποδίδονται. Αυτό αποφάσισε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (282/2010), κρίνοντας παράλληλα αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του άρθρου 36 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία στερεί το νόμιμο δικαίωμα κάθε επιτηδευματία ο οποίος κατηγορείται από τις …

Απολογήσου (στην Εφορία) προτού πληρώσεις το πρόστιμο… | tovima.gr

Η Εφορία, προτού επιβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο, οφείλει, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, να καλέσει προηγουμένως τον φορολογούμενο για να εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με τις παραβάσεις που του αποδίδονται.

Αυτό αποφάσισε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (282/2010), κρίνοντας παράλληλα αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του άρθρου 36 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία στερεί το νόμιμο δικαίωμα κάθε επιτηδευματία ο οποίος κατηγορείται από τις φορολογικές αρχές για παραβάσεις του ΚΒΣ, να παραθέτει τις απόψεις του προτού του επιβληθούν τα πρόστιμα. Δηλαδή η εν λόγω διάταξη του ΚΒΣ δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 20 του Συντάγματος. Ετσι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας η οποία αφορούσε πρόστιμο 16.331 ευρώ που είχε επιβληθεί σε αγρότη για δύο παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι η φορολογική αρχή πριν από την έκδοση πράξης επιβολής προστίμων έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Συντάγματος, « να διασφαλίσει στον φερόμενο ως παραβάτη την ευχέρεια να εκθέσει σχετικά τις απόψεις του». Ειδικότερα, η Εφορία έχει την υποχρέωση να επιδώσει στον φορολογούμενο κλήση για παροχή εξηγήσεων.

« Η συμμόρφωση της φορολογικής αρχής προς την υποχρέωση αυτή αποτελεί προϋπόθεση νομιμότητας της σχετικής διαδικασίας» προσθέτουν οι δικαστές. Η προϋπόθεση αυτή της νομιμότητας δεν αναπληρώνεται από τη δυνατότητα που έχει ο φορολογούμενος από τον ΚΒΣ να ζητήσει διοικητική επίλυση της διαφοράς, μετά την επιβολή του προστίμου, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Οι σύμβουλοι αναίρεσαν εφετειακή απόφαση του 2004 και την ανέπεμψαν στο Εφετείο Λάρισας για νέα κρίση. Η εφετειακή απόφαση αναιρέθηκε, καθώς είχε κρίνει ότι νόμιμα επιβλήθηκαν τα δύο πρόστιμα και δεν απέκρουσε τον ισχυρισμό του αγρότη ότι η εις βάρος του απόφαση επιβολής προστίμου είναι «νομικώς πλημμελής» καθώς εκδόθηκε κατά παράβαση του άρθρου 20 του Συντάγματος.

Το ΣτΕ απασχόλησε περίπτωση αγρότη της Καρδίτσας, στον οποίο ύστερα από έλεγχο τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους αγρότες που έγινε το 1998 από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, του επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΒΣ που αφορούσαν την έκδοση και λήψη δύο εικονικών τιμολογίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk