ΓαλλίαΑπεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή το συνταξιοδοτικό

Χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς απείχαν από τα καθήκοντά τους, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση.

Προβλήματα στις μετακινήσεις και στο δημόσιο τομέα έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη Γαλλία η γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς απείχαν από τα καθήκοντά τους, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση.

Συγκεκριμένα, μόνο το 30% με το 50% από τα προγραμματισμένα δρομολόγια της υπεραταχείας TGV και ένα στα τέσσερα δρομολόγια των τρένων αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF. Επιπλέον, θα επηρεαστούν σημαντικά τα δρομολόγια του μετρό και των λεωφορείων στο Παρίσι και σε άλλες 65 πόλεις.

Η απεργία θα επηρεάσει επίσης την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ενώ αναμένεται ότι θα μειωθεί και η εναέρια κυκλοφορία προς και από τα γαλλικά αεροδρόμια.

Περίπου 200 διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί ανά τη Γαλλία με τα συνδικάτα να ελπίζουν ότι θα κατέβουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το σύστημα θα συσσωρεύει ετήσιο έλλειμμα 100 δις ευρώ μέχρι το 2050.

Κομβικής σημασίας στο σχέδιο είναι η πρόταση για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 το οποίο παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που ισχύει σε άλλες χώρες, αλλά σπάει και ένα ταμπού σε μία χώρα που θεωρεί την συνταξιοδότηση στα 60 ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι η σημερινή απεργία είναι απλά μία πρόγευση των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, όταν το σχέδιο μεταρρύθμισης θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση προς ψήφιση.

Ο Σαρκοζί έχει επενδύσει σημαντικά στο συνταξιοδοτικό, το οποίο πιθανόν να είναι το τελευταίο σχέδιο μεταρρύθμισης της κυβέρνησης πριν από τις προγραμματισμένες για το 2012 εκλογές.

Έχει δεσμευτεί να συνεχίσει το διάλογο με τα συνδικάτα και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πιθανών τροποποιήσεων, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποχωρήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας.

Δημοσκόπηση της εταιρίας BVA έδειξε ότι δύο στους τρεις Γάλλους στηρίζουν τη διαμαρτυρία των συνδικάτων, αλλά σύμφωνα με άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από την Ifop για λογαριασμό της Le Figaro εμφανίζει το 58% να στηρίζει την ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk