ΑφγανιστάνΠολλά τα προβλήματα για το νέο στρατηγό των αμερικανικών δυνάμεων

Σε μία νέα, καλύτερη σελίδα στην κατάσταση στο Αφγανιστάν που απειλείται με εκτροχιασμό από τους αρχικούς σχεδιασμούς ελπίζει η αμερικανική κυβέρνηση με την τοποθέτηση του στρατηγού Πετρέους σε αντικατάσταση του στρατηγού ΜακΚρίσταλ, τα σχόλια του οποίου προκάλεσαν την οργή του Λευκού Οίκου και τελικά την αντικατάστασή του.

Σε μία νέα, καλύτερη σελίδα στην κατάσταση στο Αφγανιστάν που απειλείται με εκτροχιασμό από τους σχεδιασμούς ελπίζει η αμερικανική κυβέρνηση με την τοποθέτηση του στρατηγού Πετρέους σε αντικατάσταση του στρατηγού ΜακΚρίσταλ, τα σχόλια του οποίου προκάλεσαν την οργή του Λευκού Οίκου και τελικά την αντικατάστασή του.

Η επιλογή του Ντέιβιντ Πετρέους έγινε δεκτή με μάλλον θετικά σχόλια από το Αφγανιστάν και τους συμμάχους των ΗΠΑ και δημιούργησε ελπίδες ότι θα έχει και αντίκτυπο στην προσπάθεια για καταπολέμηση των ανταρτικών ομάδων στη χώρα. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια για πλήρη αλλαγή πολιτικής είναι ασφυκτικά ενώ μία εντελώς νέα στρατηγική θα έδινε ένα μήνυμα συνεχών μεταπτώσεων. Πρόκειται άλλωστε για τον τρίτο αρχηγό σε 13 μήνες.

Ο Πετρέους, με μεγάλη εμπειρία από την εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιράκ που επιτεύχθηκε υπό την ηγεσία του, κληρονόμησε από τον προκάτοχό του δεκάδες προβλήματα και μία από τις πιο δύσκολες φάσεις του πολέμου,

Ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών βρίσκεται σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001, οι επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν συνεχίζονται χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν είναι πάντα στη πλευρά των συμμαχικών και, μεταξύ πολλών άλλων, η εκπαίδευση του αφγανικού στρατού προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πετρέους πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς για τη συνέχιση του πολέμου, όπως κατέδειξαν τα ειρωνικά σχόλια του Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ στη επίμαχη συνέντευξή του. Ο αποπεμφθείς στρατηγός είχε καταφέρει να οικοδομήσει στενή σχέση με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

Πάντως, αν οι συνθήκες ασφάλειας δεν βελτιωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2011 όταν ο κ. Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θέλει να αρχίσει η επιστροφή των στρατευμάτων από το όλο και περισσότερο αντιδημοφιλές μέτωπο του Αφγανιστάν, ο Ντέιβιντ Πετρέους έχει δηλώσει ότι θα συνιστούσε να παραταθεί η παραμονή των μονάδων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk