ΣλοβακίαΕντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην αρχηγό της κεντροδεξιάς

Στην Ιβέτα Ραντίτσοβα, ντε φάκτο νικήτρια των εκλογών στη Σλοβακία, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο πρόεδρος της χώρας μετά την αποτυχία του απερχόμενου πρωθυπουργού να παρουσιάσει αυτοδύναμο σχήμα. Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες της Ραντίτσοβα είχαν συγκεντρώσει μεν μικρότερα ποσοστά από το κόμμα του πρωθυπουργού Ρ.Φίκο, η συνεργασία τους όμως με τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα φαίνεται ότι θα κάνει την αρχηγό τους την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη χώρα.

Στην κυρία Ιβέτα Ραντίτσοβα, ντε φάκτο νικήτρια των εκλογών στη Σλοβακία, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Τετάρτη ο πρόεδρος της χώρας μετά την αποτυχία του απερχόμενου πρωθυπουργού να παρουσιάσει αυτοδύναμο σχήμα.

Ο Σλοβάκος πρόεδρος κ. Ιβάν Γκασπάροβιτς έδωσε διορία μέχρι τις 8 Ιουλίου στην κυρία Ραντίτσοβα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες της Ραντίτσοβα είχαν συγκεντρώσει μεν μικρότερα ποσοστά από το κόμμα του πρωθυπουργού κ. Φίκο, η συνεργασία τους όμως με τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα φαίνεται ότι θα κάνει την αρχηγό τους την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη χώρα.

Η κυρία Ραντίτσοβα αναμένεται να καλέσει τα υπόλοιπα τρία κόμματα της δεξιάς, με τα οποία είχαν συμφωνήσει ότι θα κυβερνούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, για να σχηματίσει τετρακομματικό συνασπισμό που θα ελέγχει τις 79 έδρες από τις 150 του Κοινοβουλίου της χώρας.

Οι απερχόμενοι Σοσιαλδημοκράτες του κ. Φίκο έχασαν την πρωθυπουργία επειδή ένα από τα μικρότερα κόμματα του δικού τους συνασπισμού έμεινε εκτός κοινοβουλίου.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσει ο πιθανός τετρακομματικός σλοβακικός κυβερνητικός συνασπισμός στο ευρωπαϊκό πακέτο 750 δισ. ευρώ, το «δίχτυ ασφαλείας» της ΕΕ για νέες κρίσεις κρίσεις δημόσιου χρέους στην Ένωση («ελληνικού τύπου»). Η κοινή γνώμη της χώρας αντιτίθεται στη συνεισφορά στο πακέτο, καθώς η χώρα μπήκε στο ευρώ μόλις πέρυσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk