«Πτώχευαν» εταιρείες και έκλεβαν το ΙΚΑ

Απάτη εις βάρος του ΙΚΑ κατηγορούνται ότι είχαν στήσει τρεις λογιστές ηλικίας 47, 44 και 33 ετών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία του ΙΚΑ. Οπως διαπιστώθηκε, οι τρεις λογιστές στις 30 Ιανουαρίου 2006 «πτώχευαν» εταιρείες και σε συνεργασία με επιχειρηματίες προχωρούσαν σε πλασματική ασφάλιση εργαζομένων εκμεταλλευόμενοι την υποβολή εισφορών μέσω Διαδικτύου. Ετσι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τυπικά ήταν καλυμμένοι…

«Πτώχευαν» εταιρείες και έκλεβαν το ΙΚΑ | tovima.gr

Απάτη εις βάρος του ΙΚΑ κατηγορούνται ότι είχαν στήσει τρεις λογιστές ηλικίας 47, 44 και 33 ετών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία του ΙΚΑ. Οπως διαπιστώθηκε, οι τρεις λογιστές στις 30 Ιανουαρίου 2006 «πτώχευαν» εταιρείες και σε συνεργασία με επιχειρηματίες προχωρούσαν σε πλασματική ασφάλιση εργαζομένων εκμεταλλευόμενοι την υποβολή εισφορών μέσω Διαδικτύου.

Ετσι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, τυπικά ήταν καλυμμένοι προς το ΙΚΑ καθώς έκαναν τις προβλεπόμενες δηλώσεις για τη μισθολογική κατάσταση των εργαζομένων. Ωστόσο εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι το Ιδρυμα δεν μπορούσε να ελέγξει αν όντως κατέβαλλαν και τα χρήματα για τις εισφορές. Μετά την καταγγελία αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκαναν ψηφιακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι 197 υπάλληλοι όλο αυτό το διάστημα της πλασματικής ασφάλισής τους εργάζονταν σε διάφορες άλλες εμπορικές εταιρείες.

«Για παράδειγμα ο πραγματικός εργοδότης τους, που έπρεπε να καταβάλει στο ΙΚΑ 10.000 ευρώ ως εισφορά για την ασφάλιση του εργαζομένου, έδινε στους κατηγορουμένους 1.000 ευρώ και έτσι έβαζε τα υπόλοιπα χρήματα στην τσέπη του» λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, όπως επεσήμαναν, «η ζημιά που έχει υποστεί το ΙΚΑ ενδεικτικά μόνο για χρονικό διάστημα 12 μηνώνανέρχεται σε 411.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποδοχές, λόγω της πλασματικής ασφάλισης, των υπαλλήλων». Κατά τη διάρκεια έρευνας που έκαναν αστυνομικοί στα λογιστικά γραφεία των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και έγγραφα που δείχνουν την πλούσια δράση τους. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ΄ επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος», η οποία διαβιβάστηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk