«Δεν πληρώνω ΦΠΑ, αν δεν καπνίζουν!»

Αποφασισμένοι να μη δεχτούν την απαγόρευση καπνίσματος, που αναμένεται να ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου 2010, εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των καφέ και εστιατορίων. Εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί η ιστοσελιδα scafebar.gr, μέσα από την οποία οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να οργανωθούν, αντιδρώντας σε έναν νόμο τον οποίον χαρακτηρίζουν καταστροφικό για τον κλάδο τους. «Αυτό που επιθυμούμε είναι η συνύπαρξη και η ελευθερία επιλογής.Να έχει δικαίωμα ο κάθε επαγγελματίας να επιλέγει αν στο κατάστημά του θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα» λέει στο «Βήμα» ο κ.

Αποφασισμένοι να μη δεχτούν την απαγόρευση καπνίσματος, που αναμένεται να ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου 2010, εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των καφέ και εστιατορίων. Εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί η ιστοσελιδα scafebar.gr, μέσα από την οποία οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να οργανωθούν, αντιδρώντας σε έναν νόμο τον οποίον χαρακτηρίζουν καταστροφικό για τον κλάδο τους. «Αυτό που επιθυμούμε είναι η συνύπαρξη και η ελευθερία επιλογής.Να έχει δικαίωμα ο κάθε επαγγελματίας να επιλέγει αν στο κατάστημά του θα επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα» λέει στο «Βήμα» ο κ. Δημήτρης Αρβανίτης, ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας, μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Συντονιστικού Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής.

«Εχουμε προτείνει κάποιες μορφές αντίδρασης, όπως η μη καταβολή του ΦΠΑ και το κλείσιμο των καταστημάτων,τις οποίες έχουμε θέσει προς συζήτηση στην ιστοσελίδα. Στόχος μας είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερων υπογραφών και η συνάντηση με την υπουργό Υγείας.Η εφαρμογή του μέτρου θα είναι πραγματική κόλαση για τον κλάδο μας,ενώ θα δημιουργήσει και νέες στρατιές ανέργων» τονίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες η εμπειρία από το εξωτερικό αποδεικνύει ότι το μέτρο της ολικής απαγόρευσης έχει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο skafebar.gr αναφέρουν ότι για παράδειγμα στη Γαλλία, η ολική απαγόρευση καπνίσματος είχε ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου στα καφέ κατά περίπου 40%.

Για τον κ. Σπύρο Κογιάννη, επίσης ιδιοκτήτη καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας, η απαγόρευση του καπνίσματος θα είναι καταστροφική.

«Είναι μύθος το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία εννέα μήνες τον χρόνο μπορείς να κάθεσαι έξω. Πρώτον, πολλές καφετέριες δεν έχουν τραπέζια έξω.Δεύτερον,η ζέστη στην Αθήνα είναι πλέον τόσο αφόρητη που ο κόσμος προτιμά τους κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους. Αφήστε που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να εφαρμόσουμε την απαγόρευση.Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς τον χωροφύλακα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk