«Έχουν σφραγιστεί οι γεωτρήσεις του Ασωπού»

Ασφαλές το πόσιμο νερό σε 44 δήμους της Ανατολικής Αττικής

Ασφαλές είναι το νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοι σε 44 δήμους και κοινότητες της Ανατολικής Αττικής, κατόπιν ελέγχων που διενήργησε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με διαπιστευμένο εργαστήριο. «Οι γεωτρήσεις κατά μήκος του Ασωπού έχουν σφραγιστεί», είπε στο in.gr ο νομάρχης της περιοχής, Λ.Κουρής, τονίζοντας πως το νερό είναι ασφαλές, ωστόσο σε κάποιους δήμους δεν είναι επαρκές.

Ασφαλές το πόσιμο νερό σε 44 δήμους της Ανατολικής Αττικής | tovima.gr

Ασφαλές είναι το νερό που καταναλώνουν οι κάτοικοι σε 44 δήμους και κοινότητες της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με ελέγχους που διενήργησε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με διαπιστευμένο εργαστήριο.

Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε δειγματοληψίες νερού για χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, καθώς και την συλλογή των στοιχείων για τους υπόλοιπους παράγοντες του συστήματος που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού, όπως η εφαρμογή απολύμανσης του νερού, ο επαρκής έλεγχος, η επίδραση των συστημάτων αποχέτευσης κλπ.

Από τις αναλύσεις που ελήφθησαν από 275 σημεία των δικτύων ύδρευσης προέκυψε ότι όλες οι ποιοτικές παράμετροι του πόσιμου νερού βρίσκονται εντός των προβλεπόμενων από την νομοθεσία ορίων.

Λόγω της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού από βιομηχανικά απόβλητα της βιομηχανικής ζώνης της Βοιωτίας πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, αναλύσεις του πόσιμου νερού των ΟΤΑ Βορειοανατολικής Αττικής που υδρεύονται από γεωτρήσεις της περιοχής Μαυροσουβάλας Αττικής (Δήμος Ωρωπού και Δήμος Σικαμίνου) για ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου.

Από τις αναλύσεις αυτές προέκυψε ότι το πόσιμο νερό είναι απόλυτα ασφαλές και εντός των προβλεπόμενων ορίων.

Μιλώντας στο in.gr ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα ρύπανσης του νερού, καθώς «οι γεωτρήσεις κατά μήκος του Ασωπού έχουν σφραγιστεί και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βρίσκονται αρκετά νοτιότερα».

Το πρόβλημα που ανέδειξε ο κ.Κουρής είναι ότι η περιοχή του Ωρωπού δεν έχει επαρκή ποσότητα νερού, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο υδροδότησης της περιοχής, το οποίο, όμως, όπως είπε, δεν θα έχει τελειώσει πριν τη φετινή χρονιά.

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γεώργιος Γαβριήλ, σε δηλώσεις του στο in.gr τόνισε ότι το νερό στην περιοχή είναι ασφαλές και ελέγχεται κάθε μήνα. Σχετικά με την έλλειψη νερού ο κ.Γαβριήλ τόνισε ότι το πρόβλημα υπάρχει ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και για τους οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται ψηλά.

Με τη σειρά τους, οι Οικολόγοι-Πράσινοι πρόκειται να ζητήσουν από τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής τις ακριβείς τιμές που προέκυψαν από τους ελέγχους. Η υπεύθυνη της ομάδας περιβάλλοντος των Οικολόγων-Πράσινων, Μαρία Βιτοράκη, είπε στο in.gr: «Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αρκετά ανώδυνα, γι’ αυτό και θα ζητήσουμε να λάβουμε από τη νομαρχία τις τιμές που προέκυψαν από τους ελέγχους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk