Στα 60,5 έτη η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα

Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι θεωρητικά η ηλικία κατά την οποία μπορεί μια γυναίκα να πάρει σύνταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στην Ευρώπη το 2008 κυμαίνεται από τα 55 στη Σλοβακία ως τα 68 έτη στη Φινλανδία με την Ελλάδα να βρίσκεται κάπου στη μέση (60 έτη). Ωστόσο αυτή η νόμιμη ηλικία μεταβάλλεται στην πράξη από τα προγράμματα εθελούσιας και πρόωρης συνταξιοδότησης ή από προγράμματα στήριξης των μητέρων κ.

Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης είναι θεωρητικά η ηλικία κατά την οποία μπορεί μια γυναίκα να πάρει σύνταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στην Ευρώπη το 2008 κυμαίνεται από τα 55 στη Σλοβακία ως τα 68 έτη στη Φινλανδία με την Ελλάδα να βρίσκεται κάπου στη μέση (60 έτη).

Ωστόσο αυτή η νόμιμη ηλικία μεταβάλλεται στην πράξη από τα προγράμματα εθελούσιας και πρόωρης συνταξιοδότησης ή από προγράμματα στήριξης των μητέρων κ.λπ., που ισχύουν με διαφορετικούς τρόπους παντού. Η επιτροπή καταγράφει την πραγματική μέση ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του 2007 στην Ελλάδα η πραγματική αυτή μέση ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών υπολογίζεται σε 60,5 έτη, περισσότερο και από τη νόμιμη ηλικία. Σε όλες τις άλλες χώρες (εκτός Βρετανίας, Ιρλανδίας και Ρουμανίας) η πραγματική ηλικία είναι μικρότερη της νόμιμης ακόμα και πάνω από 5 χρόνια (Δανία) ή 3,5 χρόνια (Γερμανία).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk