Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται»

Δεν θα κυρώνονται από τη Βουλή οι δανειακές συμβάσεις της χώρας, τις οποίες εξουσιοδοτείται να υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά μόνον θα ενημερώνεται το ελληνικό Κοινοβούλιο για αυτές. Αυτό αποσαφηνίστηκε χθες από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κυρία Βάσω Παπανδρέου, παρά τη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου…

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η Βουλή απλώς θα ενημερώνεται» | tovima.gr

Δεν θα κυρώνονται από τη Βουλή οι δανειακές συμβάσεις της χώρας, τις οποίες εξουσιοδοτείται να υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά μόνον θα ενημερώνεται το ελληνικό Κοινοβούλιο για αυτές. Αυτό αποσαφηνίστηκε χθες από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κυρία Βάσω Παπανδρέου, παρά τη δέσμευση την οποία είχε αναλάβει ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή στις 7 Μαΐου του 2010 κατά τη συζήτηση του μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης στην «εν λευκώ» εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών να υπογράφει τις συμβάσεις δανεισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει ότι «προφανώς οι συμβάσεις αυτές θα έρθουν στη συνέχεια και στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και κύρωση». «Η Βουλή θα έχει όλη τη δυνατότητα να συζητήσει και να κυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπογράφηκαν» είχε προσθέσει.

Χθες όμως στην Επιτροπή Οικονομικών στην οποία εισήχθη προς συζήτηση και κύρωση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μελλοντικές δανειακές συμβάσεις, στο πλαίσιο του συνολικού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση κρίσεων εντός της ευρωζώνης, η κυρία Παπανδρέου τόνισε ότι με βάση τον νόμο που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Βουλή δεν έχει το δικαίωμα να απορρίψει μια σύμβαση. «Δηλαδή η ψήφος των μελών του Κοινοβουλίου δεν έχει καμία σημασία, είτε ψηφίσει υπέρ είτε ψηφίσει κατά» διευκρίνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι το μόνο που απομένει είναι να έρθει προς ενημέρωση.

Αναφορικά δε με τη δέσμευση του κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «στη Βουλή δεν ισχύουν οι πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά οι νόμοι». Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αποσαφηνίστηκε αργότερα ότι είχε προηγηθεί σχετική συνεννόηση μεταξύ τους. Πάντως η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο προαναφερθέν νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία παρέχεται (αντίστοιχη) εξουσιοδότηση στον υπουργό να υπογράφει συμφωνίες, συμβάσεις δανεισμού και μνημόνια συνεργασίας με την ΕΕ και την ΕΚΤ (και) στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, δίχως την κύρωση της ελληνικής Βουλής. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αγγ. Τζέκης μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ενώ την απόσυρση της διάταξης ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης. Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «προκλητική τροπολογία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk