Διαβεβαιώσεις τούρκου πρωθυπουργού για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Η Τουρκία θα εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επιστρέψει στον Οικουμενικό Πατριαρχείο το ιστορικό κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία θα εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επιστρέψει στον Οικουμενικό Πατριαρχείο το ιστορικό κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει χωρίς περιστροφές την απόφαση του δικαστηρίου και επανέλαβε τη θέση αυτή στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών – μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP).

Στη συνάντηση ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αποκλεισμό της Γάζας και ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ερντογάν τις αποφάσεις που ομόφωνα πήρε πριν από δύο μέρες η Σοσιαλιστική Διεθνής στην οποία αντιπροσωπεύονται και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ανησυχία που δημιουργεί στην Τουρκία η τελευταία έξαρση της βίας με τις επιθέσεις του ΡΚΚ και τις βομβιστικές ενέργειες που σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Διαβαλκανική συνεργασία

Σε γενική δήλωσή του από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε:

«Συμμετέχοντας στη Διάσκεψη για τη Διαβαλκανική Συνεργασία, είχα την ευκαιρία να τονίσω και πάλι την πρωτοβουλία της χώρας μας για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων το 2014, αλλά και να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός, ο πιο αξιόπιστος εταίρος στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

»Μια διαδικασία, που διασφαλίζει και δημιουργεί μια νέα δυναμική στην επίλυση σημαντικών πολιτικών θεμάτων, που υπάρχουν ακόμα στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και που μας επιτρέπει, ιδιαίτερα τώρα, σε αυτή την οικονομική κρίση, να συνεργαστούμε πιο στενά, να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για την ανάπτυξη των οικονομιών μας, ώστε να διασφαλίσουμε σιγουριά και ευημερία για τους πολίτες μας.

»Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Γκιουλ, και με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογάν, καθώς και με πολλούς άλλους ηγέτες της περιοχής» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk