Ι. Κωστόπουλος: Αποδίδουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση

 Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Ι. Κωστόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, εκτιμώντας ότι η ύφεση εφέτος θα είναι πιο ήπια από την αναμενόμενη. Για τον τραπεζικό κλάδο, ο έμπειρος τραπεζίτης επανέλαβε τη θέση του ότι η ελληνική αγορά δεν έχει χώρο για περισσότερα από 2,5 πιστωτικά ιδρύματα, με δεδομένο ότι το συνολικό ενεργητικό του εγχώριου συστήματος ανέρχεται στα 300 δισ.

 Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Ι. Κωστόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, εκτιμώντας ότι η ύφεση εφέτος θα είναι πιο ήπια από την αναμενόμενη. Για τον τραπεζικό κλάδο, ο έμπειρος τραπεζίτης επανέλαβε τη θέση του ότι η ελληνική αγορά δεν έχει χώρο για περισσότερα από 2,5 πιστωτικά ιδρύματα, με δεδομένο ότι το συνολικό ενεργητικό του εγχώριου συστήματος ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ. Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση αποδίδουν, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πάγια διαρθρωτικά προβλήματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. «Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε και να απογοητευόμαστε» υποστήριξε σχετικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση αν εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οπως είπε, η άρση των παθογενειών της οικονομίας μπορεί

να ανοίξει τον δρόμο σε νέες, υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις. Πάντως ανέφερε ότι επειδή το εύρος των απαιτούμενων αλλαγών είναι μεγάλο, απαιτείται «κοινωνική σύνεση και συναίνεση». Ερωτηθείς για τα σενάρια συγχωνεύσεων, ο πρόεδρος της Αlpha Βank απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε όμως ότι τέτοιες κινήσεις γίνονται γνωστές μόνον αφού πραγματοποιηθούν. Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αναμένεται να συσταθεί μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι η Αlpha Βank δεν θα κάνει χρήση των ενισχύσεων που προβλέπονται, τονίζοντας ότι τα 10 δισ. ευρώ προορίζονται για τις τράπεζες που θα αποδειχθεί μετά τα stress tests του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ότι έχουν πρόβλημα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σχετικά με το μέρισμα της περυσινής χρήσης, είπε ότι η τράπεζα είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη λόγω της συμμετοχής της στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ να μην το διανείμει στους μετόχους της υπό τη μορφή μετρητών. Επιπλέον υποστήριξε ότι η εναλλακτική επιλογή διανομής δωρεάν μετοχών δεν έχει νόημα, καθώς φορολογείται. Αναφερόμενος στα επίπεδα ρευστότητας της τράπεζας, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και η εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό και ο λόγος του συνολικού μεγέθους τους σε σχέση με τις χορηγήσεις δημιουργούν κάποια προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ενεργητικό της τράπεζας συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου εκτίμησε ότι «έχουμε αρχίσει και βλέπουμε φως στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης», οι οικονομίες των οποίων επλήγησαν στην πρώτη φάση της κρίσης. Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε και ο κ. Δ. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Βank, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση πολύ πιο σύντομα από τις αρχικές προβλέψεις. Αναφερόμενος στις επισφάλειες, ο ίδιος τόνισε ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη θωράκιση του ισολογισμού της, ενώ έχει προχωρήσει σε σταδιακή και προσεκτική ανατιμολόγηση του πιστωτικού της κινδύνου. Σημειώνεται ότι στη γενική συνέλευση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος , ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Νανόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Χρ. Γκόρτσος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk