Δεσμεύσεις περιουσιών και καταθέσεων για φοροφυγάδες

Σκληρά μέτρα που φθάνουν μέχρι τη δέσμευση περιουσιών και καταθέσεων προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και κυρίως για τη μη απόδοση του ΦΠΑ, μετά και το πράσινο φως που πήρε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του σχετικού νόμου. Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2024/2010 απόφασή του έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη νομοθετική πρόβλεψη που δεν επιτρέπει να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία όσοι παρακρατούν και δεν αποδίδουν μεγάλα ποσά ΦΠΑ, άνω των 300.

Δεσμεύσεις  περιουσιών και  καταθέσεων για  φοροφυγάδες | tovima.gr

Σκληρά μέτρα που φθάνουν μέχρι τη δέσμευση περιουσιών και καταθέσεων προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και κυρίως για τη μη απόδοση του ΦΠΑ, μετά και το πράσινο φως που πήρε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του σχετικού νόμου.

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2024/2010 απόφασή του έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη νομοθετική πρόβλεψη που δεν επιτρέπει να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία όσοι παρακρατούν και δεν αποδίδουν μεγάλα ποσά ΦΠΑ, άνω των 300.000 ευρώ, ή όσοι εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά και νοθευμένα τιμολόγια. Παράλληλα, όπως προβλέπεται θα δεσμεύεται το 50% των καταθέσεών τους, καθώς και των μετοχών που κατέχουν, ακόμη και των συμβολαίων σε παράγωγα και των αντικειμένων αξίας που φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες, ενώ δεν θα μπορούν να πάρουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για τη μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων. Συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν να πάρουν, εκτός από τη φορολογική ενημερότητα, τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά για την κατάρτιση συμβολαίων μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων. Το ίδιο ισχύει και για όσους είναι αναμεμειγμένοι στην έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, ή τιμολογίων η αξία των οποίων υπερβαίνει το ίδιο χρηματικό ποσό.

Συγχρόνως, δεσμεύεται το 50% των τραπεζικών καταθέσεων, του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων και «των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων». Αντιθέτως, δεν δεσμεύονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις. Επίσης κρίθηκε ότι σωστά επιβάλλεται η αναδρομική ισχύς (πριν από τις 20.3.2002) των επίμαχων νομοθετικών μέτρων. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε κρίνει τα αντίθετα και ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο.

Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται καθώς παρά τη συστηματική προσπάθεια που έχει γίνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και παρά τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ τα έσοδα από τον φόρο παρουσιάζουν από τις αρχές του χρόνου οριακή μόνο αύξηση, περίπου 1% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk