Μείωση 7,8% της τουριστικής δαπάνης

Τράπεζα της Ελλάδος Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο

Σε 12,9 δισ. ευρώ ανήλθε στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από την εμπορική ναυτιλία παρουσίασαν άνοδο 8,7%, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 7,8%.

Αύξηση 25,5% κατέγραψε στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ανήλθε σε 12,9 δισ. ευρώ, έναντι 10,3 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τον Απρίλιο 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,9 δισ. ευρώ, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τον Απρίλιο 2009.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση των τρεχουσών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Εάν οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) δεν ληφθούν υπόψη για το τετράμηνο (δεδομένου ότι η μεγάλη μείωσή τους είναι προσωρινή, όπως εξηγείται παρακάτω), η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίζεται σε 0,6 δισ. ευρώ ή 4,5%.

Η αύξηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 373 εκατ. ευρώ προήλθε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 765 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός πλοίων και καυσίμων περιορίστηκε κατά 375 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 610 εκατ. ευρώ ή 5,9%, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές μειώθηκαν κατά 235 εκατ. ευρώ ή 6,4%. Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων κατά 18 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 138 εκατ. ευρώ αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν άνοδο (8,7%), ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 25,8%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 7,8%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 11,1%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αυξηθούν κατά 22 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 26 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 163 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2009, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 176 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 883 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.379 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, κυρίως λόγω της μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Η μείωση αυτή αντανακλά την καθυστέρηση της εισροής πόρων (της τάξεως των 2 δισ. ευρώ) από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων για την καταβολή άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ, η οποία όμως αναμένεται να καταγραφεί στη στατιστική του ισοζυγίου πληρωμών για το μήνα Μάιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk