Εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων της ΒΡ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σε εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων της ΒΡ, οι οποίοι αγνόησαν τις σαφείς προειδοποιήσεις μηχανικών της εταιρείας για τον κίνδυνο μαζικής διαρροής «αρκετές εβδομάδες» πριν από την μοιραία έκρηξη στην εξέδρα άντλησης «Deepwater Ηorizon», αποδίδει τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ ένας εργαζόμενος στην πλατφόρμα, ο Τάιρον Μπέντον, ο οποίος «κάρφωσε» τους εργοδότες του στην εκπομπή «Ρanorama» του βρετανικού ΒΒC. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ΒΡ- …

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σε εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων της ΒΡ, οι οποίοι αγνόησαν τις σαφείς προειδοποιήσεις μηχανικών της εταιρείας για τον κίνδυνο μαζικής διαρροής «αρκετές εβδομάδες» πριν από την μοιραία έκρηξη στην εξέδρα άντλησης «Deepwater Ηorizon», αποδίδει τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ ένας εργαζόμενος στην πλατφόρμα, ο Τάιρον Μπέντον, ο οποίος «κάρφωσε» τους εργοδότες του στην εκπομπή «Ρanorama» του βρετανικού ΒΒC. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ΒΡ- όπως και η Τransocean, η ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας- είχαν ενημερωθεί, από τον ίδιο και άλλους συναδέλφους του στην εξέδρα, ότι ένα βασικό στοιχείο ελέγχου του μηχανισμού αποκοπής του αγωγού άντλησης (Βlow- Οut Ρreventer ή ΒΟΡ) δεν λειτουργούσε: αντί να σταματήσει την παραγωγή και να αντικαταστήσει το κρίσιμο εξάρτημα, η ΒΡ επέλεξε απλώς να το σβήσει και να ενεργοποιήσει ένα βοηθητικό σύστημα, προκειμένου να μη χάσει έσοδα και χρόνο. Ο εργαζόμενος δεν γνωρίζει αν η ΒΡ επανενεργοποίησε το σύστημα πριν από την έκρηξη: το σίγουρο είναι ότι η εταιρεία απέτυχε να σταματήσει την άντληση. Πρόκειται για μια κρίσιμη λεπτομέρεια, αλλά και για μια άκρως ενοχοποιητική μαρτυρία – καθώς η συγκεκριμένη υδραυλική συσκευή είναι αυτή που «σφραγίζει» την πετρελαιοπηγή σε περίπτωση διαρροής. Η ηγεσία της ΒΡ, κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής «ανάκρισής» της από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, παραδέχτηκε ότι τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια ρομπότ που απέστειλε στον βυθό για να ενεργοποιήσουν, μετά την έκρηξη, το ΒΟΡ και να σταματήσουν την καταστροφή εν τη γενέσει της απέτυχαν λόγω προβλήματος στις υδραυλικές πρέσες του συστήματος. Τα μεγαλοστελέχη δεν είχαν πει όμως λέξη για τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων της εξέδρας, 11 εκ των οποίων πλήρωσαν με τη ζωή τους την αδράνεια των ανωτέρων τους.

Η νέα αποκάλυψη για τα αίτια της καταστροφής έρχεται να προστεθεί στη διαρροή εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΒΡ, όπου στελέχη της εταιρείας παραδέχονται πως η διαρροή ίσως φθάσει στον τρομακτικό αριθμό των 100.000 βαρελιών την ημέρα- ως και 20 φορές πάνω από την ποσότητα που παραδέχεται η ΒΡ ότι διαρρέει σήμερα.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις, ο βρετανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξοδέψει 2 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κηλίδας και ότι αύξησε κατά 11% την ποσότητα πετρελαίου που αντλεί από τα σημεία της διαρροής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk