Μαζούτ στον Αραχθο

Μαζούτ «απειλεί» το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αράχθου. Στα νερά του ποταμού σχηματίστηκε πετρελαιοκηλίδα όταν διέρρευσε μαζούτ από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο χυμοποίησης πορτοκαλιών «Εσπερίς» έξω από την Αρτα. Οπως επισημαίνει η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, «το μαζούτ οδηγείτο μέσα από αγωγό ομβρίων και στη συνέχεια από αρδευτικό κανάλι στον Αραχθο». Σύμφωνα με την ίδια, «το γεγονός αυτό μπορεί να απειλήσει τον Αμβρακικό κόλπο, αλλά και τις γύρω καλλιέργειες».

Μαζούτ στον Αραχθο | tovima.gr

Μαζούτ «απειλεί» το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αράχθου. Στα νερά του ποταμού σχηματίστηκε πετρελαιοκηλίδα όταν διέρρευσε μαζούτ από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο χυμοποίησης πορτοκαλιών «Εσπερίς» έξω από την Αρτα. Οπως επισημαίνει η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, «το μαζούτ οδηγείτο μέσα από αγωγό ομβρίων και στη συνέχεια από αρδευτικό κανάλι στον Αραχθο». Σύμφωνα με την ίδια, «το γεγονός αυτό μπορεί να απειλήσει τον Αμβρακικό κόλπο, αλλά και τις γύρω καλλιέργειες». Ο υπεύθυνος του υδροηλεκτρικού φράγματος Πουρναρίου διέκοψε την παροχή νερού στη μονάδα, ώστε να μην παρασυρθεί το μαζούτ προς τις αρδευόμενες περιοχές και στον Αμβρακικό κόλπο.

Οι εργασίες απομάκρυνσης του μαζούτ και της λάσπης συνεχίζονται από εξειδικευμένη εταιρεία κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το κόστος της επιχείρησης εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 70.000 ευρώ. Η ειδική γραμματέας έδωσε εντολή στην Περιφέρεια για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την Περιβαλλοντική Ευθύνη ώστε ο υπεύθυνος να πληρώσει το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk