Προεδρική δυσφορία για τις υποδείξεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν διαθέτει, εκ του Συντάγματος, κυρωτικές εξουσίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» σημείωναν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε εάν έχει τη δυνατότητα ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις. Μετά την τροποποίηση, το 1986, του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητα να μην υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα, σημείωναν, θέλοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο να δώσουν ένα τέλος στα αιτήματα που διατυπώθηκαν να αναπέμψει ο κ.

«Δεν διαθέτει, εκ του Συντάγματος, κυρωτικές εξουσίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» σημείωναν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε εάν έχει τη δυνατότητα ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις. Μετά την τροποποίηση, το 1986, του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητα να μην υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα, σημείωναν, θέλοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο να δώσουν ένα τέλος στα αιτήματα που διατυπώθηκαν να αναπέμψει ο κ. Κ. Παπούλιας το Προεδρικό Διάταγμα. Τη νομιμότητα άλλωστε των Προεδρικών Διαταγμάτων ελέγχει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν και ο κ. Παπούλιας ή οι συνεργάτες του αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο είναι σαφές ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει δεν του είναι ευχάριστη. Γι΄ αυτό και η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβίβασε χθες στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο την επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΑλέξηςΤσίπρας με τη οποία ζητούσε να μην υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα πριν αποφανθεί για τη νομιμότητά του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ενέργεια αυτή έγινε καθαρά για λόγους πολιτικής τάξης, καθώς στην επιστολή διατυπωνόταν το αίτημα να μην εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την ίδια ώρα κύκλοι της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι πράγματι εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το γραφείο του κ. Τσίπρα επισημαίνοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα προτού κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Την αντίθεσή τους στο νέο εργασιακό καθεστώς εξέφρασαν χθες τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα όσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , που επισκέφθηκαν διαδοχικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυρία Παπαρήγα ζήτησε να στείλει η κυβέρνηση στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά και να μην προχωρήσει στη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος.

Αντιθέτως ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μείνει αμέτοχος «από αυτές τις πολιτικές ευθύνες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk