Οριακές αλλαγές στις εργασιακές ρυθμίσεις

Την κοινοβουλευτική διαδικασία θα ακολουθήσουν τελικώς οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αρχική επιλογή του υπουργείου Εργασίας- η οποία προβλεπόταν στον σχετικό νόμο- για την κύρωσή τους με Προεδρικό Διάταγμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των διαφωνιών που προκάλεσε η ουσία των νέων ρυθμίσεων, έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ η διαδικασία κύρωσης των αλλαγών μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Οριακές αλλαγές στις εργασιακές ρυθμίσεις | tovima.gr

Την κοινοβουλευτική διαδικασία θα ακολουθήσουν τελικώς οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την αρχική επιλογή του υπουργείου Εργασίας- η οποία προβλεπόταν στον σχετικό νόμο- για την κύρωσή τους με Προεδρικό Διάταγμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των διαφωνιών που προκάλεσε η ουσία των νέων ρυθμίσεων, έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ η διαδικασία κύρωσης των αλλαγών μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει οριακές αλλαγές στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων με στόχο να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε το πρώτο σοκ των ρυθμίσεων. Οι αλλαγές αφορούν τον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση με το 50% της αποζημίωσης. Το πρώτο σχέδιο προβλέπει κλιμάκωση του χρόνου από τον έναν ως τους τέσσερις μήνες, ενώ συζητείται ο χρόνος προειδοποίησης να φθάνει ως τους έξι μήνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις και στο θέμα της προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, αλλά και στον κατώτατο μισθό για την πρόσληψη νέων ως 25 ετών. Σε ό,τι αφορά τον ΟΜΕΔ, συζητείται να δοθεί το δικαίωμα στα συνδικάτα να προσφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία από τον ΟΜΕΔ αποκλειστικά και μόνο για μισθολογικά θέματα.

Για τις προσλήψεις, τέλος, νέων με αμοιβές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού, το υπουργείο δεσμεύεται ότι τη διαφορά θα την καταβάλει ο ΟΑΕΔ- χωρίς να υπάρχει σαφής αναφορά για τεχνικούς λόγους-, ενώ υπόσχεται ότι θα υπάρξουν δικλείδες έτσι ώστε να μην μπορεί μια επιχείρηση που θα προσλαμβάνει με αυτή τη ρύθμιση να έχει προχωρήσει προηγουμένως σε απολύσεις εργαζομένων μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι κοστίζουν ακριβότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk