Η Σιβηρία και τα φακελάκια

Και ξαφνικά (ξανα)ανακαλύψαμε το φακελάκι και θυμηθήκαμε το πάρτι στην Υγεία! Εσχάτως μάθαμε για τις αδικαιολόγητες επεμβάσεις ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Πληροφορηθήκαμε για την ασυδοσία των γιατρών και τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων. Ξανασυζητήσαμε για τα περίφημα πιράνχας στην Υγεία, τα οποία καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Ολοι μείναμε άναυδοι με τις αποκαλύψεις για λογαριασμούς γιατρών με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ. Οι περισσότεροι σπεύσαμε, με το ύφος ιεροεξεταστών, να ρίξουμε στην πυρά το σύστημα και να φωνάξουμε κατά του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Σιβηρία και  τα φακελάκια | tovima.gr

Και ξαφνικά (ξανα)ανακαλύψαμε το φακελάκι και θυμηθήκαμε το πάρτι στην Υγεία! Εσχάτως μάθαμε για τις αδικαιολόγητες επεμβάσεις ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Πληροφορηθήκαμε για την ασυδοσία των γιατρών και τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων. Ξανασυζητήσαμε για τα περίφημα πιράνχας στην Υγεία, τα οποία καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Ολοι μείναμε άναυδοι με τις αποκαλύψεις για λογαριασμούς γιατρών με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Οι περισσότεροι σπεύσαμε, με το ύφος ιεροεξεταστών, να ρίξουμε στην πυρά το σύστημα και να φωνάξουμε κατά του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών. Αναμφίβολα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και αυτές οφείλει να τις καταλογίσει η συντεταγμένη πολιτεία με τα όργανά της. Αρκεί να μην κυριαρχήσει- για μία ακόμη φορά- η λογική ότι κανείς δεν τιμωρείται στην Ελλάδα.

Εκτός από τις ευθύνες των πολιτικών, τους οποίους πολύ συχνά κατηγορούμε, και τελευταίως τους απαξιώνουμε, ωσάν να βρήκαμε τους αντικαταστάτες τους, ξεχάσαμε ότι υπεύθυνοι για το σύστημα διαφθοράς είμαστε όλοι. Είμαστε συνυπεύθυνοι, παρά το ότι ενίοτε γινόμαστε κήνσορες και υπέρμαχοι της ηθικής. Ολοι εμείς, που όταν βρεθούμε σε δύσκολη θέση δίνουμε το φακελάκι στον γιατρό, με την ίδια ευκολία που το δίνουμε στον πολεοδόμο, στον έφορο και σε οποιονδήποτε άλλον. Το 2003 μια ομάδα γιατρών είχε προτείνει ως μέτρο για την πάταξη του φαινομένου του χρηματισμού στα νοσοκομεία την εισαγωγή της περίφημης κονκάρδας με την ένδειξη «φακελάκι στοπ». Αρχικά πολλοί μίλησαν για αξιέπαινη προσπάθεια. Η πρωτοβουλία απέτυχε μόλις άρχισαν να φορούν την κονκάρδα γιατροί που πολλοί ήξεραν την ταρίφα τους.

Οσοι αντιστέκονται είναι σχεδόν δακτυλοδεικτούμενοι και αποτελούν- δυστυχώςεξαιρέσεις. Ολοι έχουμε δει γιατρούς του ΕΣΥ, εμπόρους των φαρμακευτικών και των ιατρικών υλικών κ.α. να διάγουν πολυτελή ζωή. Να έχουν ακριβά αυτοκίνητα και πολυτελή σπίτια, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Ελάχιστοι όμως από εμάς κάναμε μια κίνηση να βάλουμε ένα λιθαράκι για να προχωρήσει η κάθαρση.

Ή δεν τους καταγγείλαμε ή αδιαφορήσαμε, έχοντας κατά νου τη ρήση… «αφού έτσι λειτουργεί το σύστημα». Ολοι ξέρουμε ότι κινούμαστε σε ένα σύστημα πολύ βαθιά διεφθαρμένο. Δυστυχώς το ΕΣΥ είναι ένα κτίριο με φτωχή πρόσοψη και άθλιο χώρο υποδοχής, στην πίσω αυλή του οποίου παίζονται παιχνίδια εκατομμυρίων. Ασφαλώς στον κανόνα υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που δεν αρκούν, αν και οφείλουμε να τις αναδείξουμε για την αυτοκάθαρση και την επιβίωση του συστήματος.

Οι περισσότεροι όμως υποκύπτουμε, αφού δεν μπορούμε να δικαιωθούμε. Εξάλλου τα προβλήματα υγείας τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από τη Δικαιοσύνη. Το πρόβλημα με τα φακελάκια θυμίζει τη Σιβηρία, την οποία όλοι γνωρίζουν πού είναι αλλά κανείς δεν θέλει να πάει εκεί. Τουλάχιστον ας σταματήσει η υποκρισία και επιτέλους ας μιλήσουμε ανοικτά.

aravanos@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk