Τρίζει η μεταπολεμική νομισματική τάξη

Επτακόσιοι τριάντα εκπρόσωποι 44 συμμαχικών κρατών συγκεντρώθηκαν τον Ιούλιο του 1944 στο Μπρέτον Γουντς των Ηνωμένων Πολιτειών για να δημιουργήσουν νέους οικονομικούς, νομισματικούς και εμπορικούς θεσμούς για τον νέο, μεταπολεμικό κόσμο. Η εμπειρία της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του 1930 καθιστούσε σαφές ότι ο περίφημος «κανόνας χρυσού» ήταν ένα ξεπερασμένο σύστημα καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αποφασίστηκε λοιπόν η υιοθέτηση ενός άλλου συστήματος που προέβλεπε …

Τρίζει η μεταπολεμική νομισματική τάξη | tovima.gr

Επτακόσιοι τριάντα εκπρόσωποι 44 συμμαχικών κρατών συγκεντρώθηκαν τον Ιούλιο του 1944 στο Μπρέτον Γουντς των Ηνωμένων Πολιτειών για να δημιουργήσουν νέους οικονομικούς, νομισματικούς και εμπορικούς θεσμούς για τον νέο, μεταπολεμικό κόσμο. Η εμπειρία της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του 1930 καθιστούσε σαφές ότι ο περίφημος «κανόνας χρυσού» ήταν ένα ξεπερασμένο σύστημα καθορισμού των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αποφασίστηκε λοιπόν η υιοθέτηση ενός άλλου συστήματος που προέβλεπε τον καθορισμό σταθερών ισοτιμιών των εθνικών νομισμάτων με το αμερικανικό δολάριο, που ορίστηκε νόμισμα αναφοράς και το οποίο, μόνο αυτό, ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό (προς 35 δολάρια η ουγκιά).

Το 1971 το απρόβλεπτα υψηλό κόστος του πολέμου στο Βιετνάμ- λόγω της απρόβλεπτης για τις ΗΠΑ έκβασης που είχε- υπαγόρευσε την κατάργηση της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό από τον πρόεδρο Νίξον. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες διαμορφώνονταν πλέον από την αγορά, αν και το δολάριο εξακολούθησε να λογίζεται ως νόμισμα αναφοράς, αφού παρέμεινε το βασικό αποθεματικό νόμισμα των κεντρικών τραπεζών ολόκληρου του πλανήτη. Το γεν, το ελβετικό φράγκο, το μάρκο και η στερλίνα συμπλήρωναν τα… ελάχιστα κενά που άφηνε το δολάριο στα εθνικά θησαυροφυλάκια.

Η καθεστηκυία νομισματική τάξη, η οποία χαρακτηριζόταν μεταπολεμικώς από την οιονεί καθολική ηγεμονία του δολαρίου, κλονίστηκε συθέμελα την τελευταία δεκαετία. Δύο είναι οι αιτίες των κατακλυσμιαίων αλλαγών που συντελούνται σε νομισματικό (εν πολλοίς και οικονομικό και στρατηγικό) επίπεδο.

* Πρώτον, η δημιουργία του ευρώ. Το δολάριο απέκτησε «αντίπαλον δέος» και αυτό πανικόβαλε τις ελίτ που νέμονταν τα οφέλη από την παγκόσμια ηγεμονία του αμερικανικού νομίσματος (πρόκειται για ελίτ οικονομικές, επιχειρηματικές, αλλά και πολιτικές, αφού το δολάριο αποτελούσε την αιχμή του δόρατος της οικονομικής διπλωματίας της Ουάσιγκτον).

* Δεύτερον, η κατακλυσμιαία αναβάθμιση της Κίνας στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι. Και δεν είναι μόνο η ισοτιμία δολαρίου/ γουάν που δημιουργεί ανταγωνιστικούς εφιάλτες στην Ουάσιγκτον. Είναι το ότι η Κίνα είναι πλέον η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα των ΗΠΑ. Τα συνολικά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας φθάνουν στα 2,4 τρισ. δολάρια, ενώ η αξία των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει το Πεκίνο υπολογίζεται στα 889 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk