«Τα μέτρα θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε ανάπτυξη»

Την αισιοδοξία του για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης ΕΕ και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα οδηγήσουν τη χώρα εκ νέου σε ανάπτυξη. Ο κεντρικός τραπεζίτης διαφώνησε με τους αναλυτές που ισχυρίζονται ότι η δυναμική του χρέους της χώρας μας δεν είναι διατηρήσιμη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν.

Την αισιοδοξία του για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης ΕΕ και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)

θα οδηγήσουν τη χώρα εκ νέου σε ανάπτυξη. Ο κεντρικός τραπεζίτης διαφώνησε με τους αναλυτές που ισχυρίζονται ότι η δυναμική του χρέους της χώρας μας δεν είναι διατηρήσιμη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν. Μάλιστα, χαρακτήρισε το σχέδιο στήριξης ως μια ευκαιρία για την προσαρμογή της οικονομίας. «Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση» υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για να πειστούν οι αγορές, ύστερα από τις δεκαετίες κακοδιοίκησης που προηγήθηκαν, με τις παραποιήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων και την εκτίναξη του χρέους και των ελλειμμάτων στα σημερινά επίπεδα. «Η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 13,6% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο στο 8% εφέτος και κάτω από το 3% το 2013 και το πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ, είναι άνευ προηγουμένου» σημείωσε σχετικά ο ίδιος.

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι σήμερα βρισκόμαστε στην τρίτη φάση της κρίσης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 και κορυφώθηκε με τη χρεοκοπία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Βrothers δεκατρείς μήνες αργότερα. Οπως είπε, η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων φάσεων κατάφερε να παραμείνει αλώβητη, ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα γινόταν το επίκεντρο της προσοχής των κερδοσκόπων, επηρεάζοντας στο σύνολό της την ευρωζώνη.

«Σε αντίθεση με τις αιτίες της αρχικής φάσης της παγκόσμιας κρίσης του 2007, κατά την οποία η κρίση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος εξαπλώθηκε στην πραγματική οικονομία, στην Ελλάδα τα προβλήματα που δημιούργησαν τόσο οι δημοσιονομικές όσο και οι εξωτερικές ανισορροπίεςεξαπλώθηκαν στην πραγματική οικονομία» υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ. Σε σχέση με τα σενάρια που κυκλοφορούν για διάσπαση της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ελληνικής νομισματικής αρχής μίλησε για «παράλογη φημολογία». Πάντως παραδέχτηκε ότι οι αγορές στην ΕΕ δεν διαθέτουν ακόμη την ευελιξία που υπάρχει στην αμερικανική οικονομία.

Προτάσεις για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης παρουσίασε ο κ. Γκ.Χαρδούβελης, επικεφαλής της διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Εurobank ΕFG και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μιλώντας για το πρόβλημα της υπερκυκλικότητας των οικονομιών. Μεταξύ άλλων, πρότεινε τη θεσμοθέτηση στις αναδυόμενες οικονομίες περιορισμών στην κίνηση κερδοσκοπικών κεφαλαίων και στον βαθμό δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η αλλαγή του τρόπου καταβολής των μπόνους στα στελέχη των επιχειρήσεων, τα οποία, όπως είπε, δεν θα πρέπει να καταβάλλονται με βάση τους βραχυπρόθεσμους στόχους. Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στην έκθεση «De Larosiere», η οποία συστήνει ένα σύστημα που θα βασίζεται στις μακροπρόθεσμες επιδόσεις της επιχείρησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk