Δηλώνει αισιόδοξος για τη δημοσιονομική προσπάθεια

Γ. Κωστόπουλος (Alpha Bank): «Η οικονομική ύφεση δεν θα είναι τόσο μεγάλη»

Ο Πρόεδρος της Alpha Bank θεωρεί πως παρά τις δυσκολίες και την μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται, η Ελλάδα θα εξέλθει από την οικονομική ύφεση συντομότερα από ότι αναμένουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξέλθει σύντομα από την οικονομική κρίση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, παρά τις δυσκολίες και την μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται, η χώρα θα εξέλθει από την οικονομική ύφεση συντομότερα από ότι αναμένουν οι διεθνείς οργανισμοί.

«Tα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας δείχνουν ότι η ύφεση το 2010 δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο αναμένεται. Το δε πρόγραμμα εφαρμόζεται με συνέπεια, όπως αναγνωρίζεται πλέον και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο επικεφαλής της Alpha Bank, ο οποίος τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει απογοήτευση. «Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος μεμψιμοιρίας και απογοητεύσεως. Η χώρα ευρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα εξέλθει δυνατότερη από την κρίση, έχοντας αποδείξει ότι, όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ο κ. Κωστόπουλος υπογράμμισε πως το εύρος των απαιτούμενων αλλαγών είναι μεγάλο και στάθηκε στην κοινωνική σύνεση που απαιτείται για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank κ. Δημήτρης Ματζούνης, δήλωσε αισιόδοξος για την υπέρβαση των προβλημάτων και επανέλαβε πως η οικονομική ανάκαμψη θα έλθει πιο σύντομα.

Οι κ.κ. Κωστόπουλος και Ματζούνης ενημέρωσαν τους μετόχους για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου και διαβεβαίωσαν πως παρά τις δύσκολες συνθήκες το πιστωτικό ίδρυμα θα σταθεί στο πλευρό των πελατών του, καταθετών και δανειοληπτών. Ειδικά για τις προβλέψεις ο κ. Ματζούνης αποσαφήνισε πως η Alpha Bank έχει προχωρήσει σε προσεχτική και σταδιακή ανατιμολόγιση του πιστωτικού κινδύνου.

«Η δυσμενής οικονομική συγκυρία επηρέασε αρνητικά την οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων και ιδιωτών και, κατά συνέπεια, την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας, με τον δείκτη καθυστερήσεων να διαμορφώνεται σε 5,7% στο τέλος Δεκεμβρίου 2009. Οι εξελίξεις αντισταθμίσθηκαν από τη συντηρητική δομή του χαρτοφυλακίου μας, από την ποιότητα των εξασφαλίσεων και από τη σημαντική βελτίωση των εισπρακτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια των καθυστερήσεων. Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε Ευρώ 1,64 δισ. αντανακλώντας έναν ισχυρό δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 55%, που αυξάνεται σε 135% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων και παραμένει μεταξύ των υψηλοτέρων στην αγορά», δήλωσε ο κ. Ματζούνης.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε της ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της 31.12.2009, την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τη συνέχιση της συμμετοχής του ιδρύματος στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος η Alpha Bank κατέβαλε ποσό 58,7 εκατ. ευρώ, ως τόκους για τις προνομιούχες μετοχές που έχει εκδώσει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως τονίσθηκε στη Γενική Συνέλευση, το 2009 ήταν η πρώτη φορά, μετά από 60 συνεχή έτη, που η τράπεζα δεν διένειμε μέρισμα λόγω της κείμενης νομοθεσίας περί ενισχύσεως της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Αντιστοίχως και εφέτος, για τους ίδιους λόγους, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγήθηκε στη Γενική Συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2009.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk