Ζαν Κλοντ ΤρισέΖητά αυστηρότερους κανόνες για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Δευτέρα, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεκριμένες προτάσεις για τη αποτροπή μελλοντικών κρίσεων στα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο της ευρωζώνης ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των «Financial Times» ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Δευτέρα, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτροπή μελλοντικών κρίσεων στα16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Επιδίωξη της ΕΚΤ, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, είναι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αποπομπής κράτους-μέλους από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποσταθεροποίηση του ευρώ.

Κατά τις προτάσεις του προέδρου της ΕΚΤ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνουν οι «θεματοφύλακες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», ενώ οι αποφάσεις όσον αφορά τα ζητήματα φορολογίας και δαπανών των κυβερνήσεων θα επιτηρούνται από ανεξάρτητη υπηρεσία.

Επιπλέον, οι ποινές που θα προβλέπονται για τους «παραβάτες της δημοσιονομικής πολιτικής» θα είναι αυστηρότερες, ενώ προτείνεται η εισαγωγή συστήματος «αυξημένης παρακολούθησης» για όσες χώρες χάνουν το τρένο της ανταγωνιστικότητας.

Σε έγγραφό της το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ προτείνει την εισαγωγή θεσμού «διαχείρισης κρίσεων» ο οποίος θα είναι σε θέση να αγοράζει κρατικά ομόλογα «ώστε να απαντά γρήγορα σε στρεβλώσεις της αγοράς ομολόγων».

Η ΕΚΤ επιδιώκει έτσι να αποφύγει μελλοντικές κριτικές όπως αυτές από την πλευρά της Γερμανίας τον περασμένο μήνα μετά την απόφασή της να χρηματοδοτήσει την αγορά ομολόγων προκειμένου να ελέγξει την κλιμακούμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οι σημερινές προτάσεις του κ. Τρισέ αναμένεται να τροφοδοτήσουν το διάλογο για τη μελλοντική «οικονομική διακυβέρνηση» της ευρωζώνης, ο οποίος θα κλιμακωθεί τον προσεχή Οκτώβριο όταν ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα παρουσιάσει την τελική έκθεσή του για το συγκεκριμένο ζήτημα στους ηγέτες της Ενωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk