ΓαλλίαΝέα μέτρα λιτότητας από το Φθινόπωρο

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία ετοιμάζεται για νέα μέτρα λιτότητας

Νέα μέτρα λιτότητας ετοιμάζεται να λάβει η Γαλλία. Μετά τη Γερμανία και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει νέο σχέδιο λιτότητας.

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο σύμβουλος των Ηλυσίων κ. Κλοντ Γκεάν δήλωσε ότι τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο φθινόπωρο.

Η Γαλλία πρέπει να εξοικονομήσει έως το 2013 100 δισ. ευρώ προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της.

Οπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Γκεάν τα νέα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2013 βρίσκονται ήδη σε επεξεργασία από τη γαλλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Figaro», για την ώρα η γαλλική κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξασφαλίσει το ήμισυ του συγκεκριμένου ποσού βασιζόμενη στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας- οι οποίες ωστόσο χαρακτηρίζονται «υπεραισιόδοξες» τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των φόρων. Οπως αναφέρει μάλιστα η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos», η κυβέρνηση Σαρκοζί ετοιμάζεται να επικυρώσει την απόφασή της για νέα μείωση 100.000 θέσεων στο δημόσιο τομέα μεταξύ 2011 και 2013- μετά τις 100.000 των τελευταίων ετών. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να «παγώσει» τις δαπάνες της μεταξύ 2011 και 2013, αυξάνοντας μόνο τις δαπάνες για την υγεία. Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον να εισάγει νέο φόρο για τους πιο ευκατάστατους με στόχο να εξασφαλίσει 3,7 δισ. ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Σαρκοζί δεν είναι αρκετά για την εξασφάλιση των 100 δισ. ευρώ έως το 2013. Αν ο κ. Γκεάν δεν είχε αποκαλύψει τα νέα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει το κράτος, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το κράτος θα μπορούσε να προχωρήσει σε «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων- οι αποδοχές των οποίων αποτελούν το ένα τρίτο σχεδόν των δημοσίων δαπανών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk