Για πιέσεις κάνει λόγο η Λευκωσία

Ο Νοέμβριος μήνας εξελίξεων στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Νοέμβριο θα κριθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ Χοσέ-Λουίς Ντίας, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει πιέσεις και απειλές σε βάρος της.

Ο Νοέμβριος μήνας εξελίξεων στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ | tovima.gr

Το Νοέμβριο θα κριθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ Χοσέ-Λουίς Ντίας, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει πιέσεις και απειλές σε βάρος της.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κ. Ντίας σημειώνει ότι θα γίνει μια αξιολόγηση των απευθείας διαπραγματεύσεων στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί θα δοθεί μια καθαρή εικόνα τού τι επιτεύχθηκε και τι όχι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αξιολόγηση, όπως εξήγησε, θα έχει στόχο να βοηθήσει τη διαδικασία και όχι να κατηγορήσει οποιονδήποτε.

Επιπλέον, ο κ.Ντίας δεν αποκρύβει την πεποίθησή του ότι οι συνομιλίες μπορούν να προχωρήσουν πολύ μέχρι το τέλος του χρόνου και οι δύο ηγέτες να φτάσουν στο σημείο να πουν ότι είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία. Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι πιέσεις από μέρους των Ηνωμένων Εθνών δεν θα ασκηθούν, αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι να καταθέσουν ιδέες και εισηγήσεις. Ωστόσο, σημειώνει, η λύση πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, διαφορετικά οι δύο πλευρές δεν θα αισθάνονται ότι είναι δική τους η συμφωνία, δεν θα εργαστούν γι’ αυτήν και δεν θα την στηρίξουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναμένεται να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Η υπόδειξη προς τους δύο ηγέτες θα αφορά την εντατικοποίηση των συνομιλιών και την αύξηση του ρυθμού των συναντήσεων προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία το Νοέμβριο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γενικός Γραμματέας θα αναφερθεί και στο ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, ή αν δεν υπάρξει κατάληξη στις συνομιλίες των ηγετών και για τις εσωτερικές.

Προσπάθεια άσκησης πιέσεων βλέπει η Λευκωσία

Την ίδια στιγμή, «κύκλοι επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να λειτουργεί στις διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλών», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι δεν είναι αυτή η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και των εκπροσώπων τους.

Απάντηση της πλευράς μας στις πιέσεις και προθέσεις για επίρριψη ευθυνών, είπε ο κ.Στεφάνου, είναι η εμμονή στις διαπραγματεύσεις, η συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης, η συνεχής διεθνοποίηση του προβλήματος και η καταγραφή της εποικοδομητικής στάσης της πλευράς μας.

Η Άγκυρα ετοιμάζεται να «στριμώξει» την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρίζεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη το ΡΙΚ.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Άγκυρα, ο Έρογλου υποστήριξε ότι θα τεθεί από την Τουρκία ζήτημα συζήτησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα οποία αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη φέρεται να δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο θα ασκηθεί πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk