ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το μεγάλο αγκάθι

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ- δυστυχώς- μέσα στον μουντιαλικό ορυμαγδό και το κούρσεμα- πολύ φυσικό- της κοινής γνώμης με την τηλεθέαση και την αναγνωρισιμότητα εκδηλώσεις που αφορούν θέματα ύψιστης κοινωνικής και ηθικής ουσίας να μένουν στο περιθώριο και ακόμη περισσότερο να αγνοούνται. Ετσι πέρασε χωρίς σωστή ενημέρωση (με κάποιες εξαιρέσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του «Βήματος») μια έρευνα-δημοσκόπηση για το πώς στην Ελλάδα ο κόσμος, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία, εκφράζεται γι΄ αυτό το μεγάλο αγκάθι του σύγχρονου αθλητισμού του θεάματος, της κερδοσκοπίας και του αμοραλισμού (αρκεί τα λογής λογής συμφέροντα να ικανοποιηθούν).

Το μεγάλο αγκάθι | tovima.gr

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ- δυστυχώς- μέσα στον μουντιαλικό ορυμαγδό και το κούρσεμα- πολύ φυσικό- της κοινής γνώμης με την τηλεθέαση και την αναγνωρισιμότητα εκδηλώσεις που αφορούν θέματα ύψιστης κοινωνικής και ηθικής ουσίας να μένουν στο περιθώριο και ακόμη περισσότερο να αγνοούνται. Ετσι πέρασε χωρίς σωστή ενημέρωση (με κάποιες εξαιρέσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του «Βήματος») μια έρευνα-δημοσκόπηση για το πώς στην Ελλάδα ο κόσμος, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία, εκφράζεται γι΄ αυτό το μεγάλο αγκάθι του σύγχρονου αθλητισμού του θεάματος, της κερδοσκοπίας και του αμοραλισμού (αρκεί τα λογής λογής συμφέροντα να ικανοποιηθούν). Στην προκειμένη περίπτωση του ντοπαρίσματος σαφής είναι η ευθύνη και των ΜΜΕ, που ξεσηκώνονται και δραστηριοποιούνται όταν υπάρξει κάποιο καραμπινάτο κρούσμα. Σάλος, διαξιφισμοί, αφορισμοί και μεγάλα λόγια μέχρις ότου καταλαγιάσει η θύελλα και πέσει ο κουρνιαχτός…

***

ΑΞΙΟΜΑΧΗ μη κυβερνητική οργάνωση με επωνυμία και στόχο «Αθλητισμός δίχως αναβολικά» ανέθεσε σε γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνα σε πεδίο χιλίων ατόμων (ηλικίας 15-70 ετών). Η κατανομή των ευθυνών γι΄ αυτήν τη μέγιστη παρενέργεια του αθλητισμού είναι πολύ χαρακτηριστική και ιδίως γιατί αναδεικνύεται ότι ο κόσμος, ο λαός, που δεν έχει τελείως αλλοτριωθεί από την πάση θυσία νίκη και απαλλοτριωθεί από τον φανατισμό του οπαδισμού, έχει γνώμη και λόγο. Ετσι δεν είναι καθόλου ασήμαντο ότι από τους ερωτηθέντες τα δύο τρίτα δήλωσαν ενδιαφέρον για τον αθλητισμό (ποιον άραγε;) και σχεδόν η ολότητα συμφωνεί ότι τα τοξικά παρασκευάσματα πληγώνουν τις αξίες του αθλητισμού. Στη δεύτερη απάντηση ανακύπτει αντίφαση μεταξύ της αποδοκιμασίας ως προς τη χρήση αναβολικών και των θριάμβων με πήλινα πόδια. Πολλές φορές υπάρχουν υποψίες, ακόμη και ενδείξεις που σκεπάζονται από την υποκρισία, τον στρουθοκαμηλισμό και τη δίψα για μετάλλια, μέχρις ότου σκάσει η μπόμπα.

***

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ευθύνης για όλους τους εμπλεκομένους στο αθλητικό γίγνεσθαι, όπως αναδίνονται μέσα από τη δημοσκόπηση, έχουν ενδιαφέρον και μπορούμε να πούμε ότι η λαϊκή κρίση σε γενική θεώρηση είναι σωστή. Ετσι ο καταλογισμός ευθύνης στους προπονητές πάνω από 30% ωθείται στον υψηλό αυτόν δείκτη γιατί ο προπονητής ζει ώρες πολλές με τον αθλητή και είναι λογικό να ξέρει την ψυχολογία του. Αλλωστε ένας αθλητής με ωριμότητα σκέψης μπορεί να υποψιαστεί αν κάτι που δίνεται από προπονητή και γιατρό είναι ύποπτο, εκτός αν τους έχει πλήρη εμπιστοσύνη ή πιστεύει δίχως να ερευνά. Ισως το ποσοστό να είναι επαυξημένο γιατί ο ερωτώμενος έχει γνώση αυτού του δεσμού.

***

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και το μερίδιο ευθύνης που καταλογίζουν οι ερωτηθέντες στην Πολιτεία. Η γενική αίσθηση που επικρατεί- και αυτός είναι ο λόγος της ευθύνης- είναι ότι παρά τα όσα λέγονται και εξαγγέλλονται στην πράξη η απόδοσή τους είναι χαμηλή. Σαφές δείγμα, και η αρρυθμία του ελεγκτικού μηχανισμού του οργανισμού αντιντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) που χρήζει ριζικής αναμόρφωσης. Χρέος της Πολιτείας είναι να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο μέσα από παρεμβάσεις ευρείας ποικιλομορφίας. Στο σχολείο, στο σωματείο- με ρητή την υποχρέωση των σωματείων και ακόμη περισσότερο των ανώνυμων εταιρειών- στο πεδίο των ομοσπονδιών και της κορυφής, στην Ολυμπιακή Επιτροπή, η δράση πρέπει να είναι συνεχής και όχι αποσπασματική και περιστασιακή. Μεγάλο το μερίδιο και των ΜΜΕ που περιμένουν το λαβράκι για να κινηθούν και μετά να αποσυρθούν μέχρι νεωτέρας. Ενθαρρυντική η επισήμανση από τους μισούς και πλέον ερωτηθέντες ότι επιβάλλεται «συστηματικά ενημέρωση». Εχουν δίκιο γιατί εδώ υπάρχει εμφανής υστέρηση. Τέλος, ένας στους δέκα αποδίδει ευθύνη στους αθλουμένους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk