Η αξία του πόνου

Ο πόνος δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα, όσο μικρή και αν είναι η διάρκειά του. Παρ΄ όλα αυτά, ο πόνος είναι σύμφυτος με τη ζωή, είναι ένδειξη ότι είμαστε ζωντανοί. Επίσης ο πόνος μάς προστατεύει. Δεν το πιστεύετε; Θα αλλάζατε γνώμη αν ρωτούσατε τις μητέρες εκείνων των (λίγων ευτυχώς) παιδιών που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να πονούν. Τα παιδιά αυτά καίνε το χέρι τους στο μάτι της κουζίνας αλλά σύντομα το ξαναβάζουν εκεί γιατί δεν πόνεσαν.

Ο πόνος δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα, όσο μικρή και αν είναι η διάρκειά του. Παρ΄ όλα αυτά, ο πόνος είναι σύμφυτος με τη ζωή, είναι ένδειξη ότι είμαστε ζωντανοί. Επίσης ο πόνος μάς προστατεύει. Δεν το πιστεύετε; Θα αλλάζατε γνώμη αν ρωτούσατε τις μητέρες εκείνων των (λίγων ευτυχώς) παιδιών που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα τους επέτρεπε να πονούν. Τα παιδιά αυτά καίνε το χέρι τους στο μάτι της κουζίνας αλλά σύντομα το ξαναβάζουν εκεί γιατί δεν πόνεσαν. Μπορούν να χτυπήσουν τόσο δυνατά τον τοίχο που να σπάσουν το χέρι τους αλλά δεν θα κλάψουν από πόνο. Βεβαίως το ότι ο πόνος είναι χρήσιμος για τη ζωή δεν σημαίνει και ότι πρέπει να τον απολαμβάνουμε ή ότι δεν πρέπει να τον θεραπεύουμε, ειδικά στις περιπτώσεις που είναι χρόνιος.

Τον πόνο στις σωστές διαστάσεις του έρχεται να βάλει το βιβλίο του νευροχειρουργού Φρανκ Βερτόσικ το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική. Αν και η πρώτη έκδοσή του στην αγγλική μετρά ήδη μια δεκαετία, το πόνημα του Βερτόσικ φαίνεται να αντέχει στον χρόνο. Εξάλλου το βιβλίο δεν προορίζεται για τους συναδέλφους του που πιθανότατα γνωρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις στη νευρολογία και στη νευροχειρουργική αλλά για μας τους υπολοίπους. Και καθώς η γνώση είναι δύναμη, ίσως η ανάγνωση του βιβλίου και η κατανόηση του μηνύματός του (γιατί πονάμε) να έχουν αναλγητικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk