FoodChain

Το ακούς και τρομάζεις: ότι οι σπόροι του καφέ περιέχουν τουλάχιστον 19 ουσίες από αυτές που αποδείχθηκε σε πειράματα με ζώα ότι προξενούν καρκίνο.Και ώσπου να καταφέρεις,με αρκετό τρόμο,να λογαριάσεις πόσα φλιτζάνια καφέ μπορεί να έχεις πιει ως τώρα,έρχεται η καθησυχαστική παρατήρηση: οι ποσότητες αυτών των ουσιών μέσα στο κάθε φλιτζάνι είναι τόσο μικρές ώστε κανένα ζώο και κανένας άνθρωπος δεν κινδυνεύουν από αυτές. Το αντίθετο μάλιστα,τώρα γίνεται έντονη διαφήμιση για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του καφέ εξαιτίας των πολυφαινολών που περιέχει.

Το ακούς και τρομάζεις: ότι οι σπόροι του καφέ περιέχουν τουλάχιστον 19 ουσίες από αυτές που αποδείχθηκε σε πειράματα με ζώα ότι προξενούν καρκίνο.Και ώσπου να καταφέρεις,με αρκετό τρόμο,να λογαριάσεις πόσα φλιτζάνια καφέ μπορεί να έχεις πιει ως τώρα,έρχεται η καθησυχαστική παρατήρηση: οι ποσότητες αυτών των ουσιών μέσα στο κάθε φλιτζάνι είναι τόσο μικρές ώστε κανένα ζώο και κανένας άνθρωπος δεν κινδυνεύουν από αυτές. Το αντίθετο μάλιστα,τώρα γίνεται έντονη διαφήμιση για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του καφέ εξαιτίας των πολυφαινολών που περιέχει.Την ίδια στιγμή σε μια εργασία αναφέρεται ότι Ελληνες που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ παρουσίαζαν αυξημένη πίεση,ενώ δύο ουσίες στους σπόρους του καφέ,η καφεστόλη και η καχεόλη αποδείχθηκε ότι ανεβάζουν τη χοληστερόλη.Την ίδια στιγμή όμως τα αντιοξειδωτικά του καφέ επιβραδύνουν την οξείδωση της LDL καθυστερώντας ίσως την εκδήλωση κάποιας καρδιακής νόσου.Τελικά και επειδή η στήλη δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές,ο καθένας πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του για τις δικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες,όπως π.χ.τι πρέπει να γίνεται με την κατανάλωση καφέ σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Αξίζει πάντως να γνωρίζουμε ότι μόνο τρία από τα 70 είδη καφέ καλλιεργούνται εντατικά.Αυτά είναι τα Coffea arabica (75% της παραγωγής), Coffea canephora (25%) και Coffea liberica (1%).Στην ουσία ο κόσμος του καφέ,όταν φθάνουν οι έτοιμοι για καβούρδισμα κόκκοι στα τσουβάλια των 60 κιλών, ξέρει δύο είδη στην αγορά, τον arabica και τον robusta,που περιλαμβάνει όλες τις ποικιλίες του canephora.Ο robusta θεωρείται κατώτερης ποιότητας,παράγεται τώρα πιο πολύ στο Βιετνάμ,τη δεύτερη πλέον παραγωγό χώρα μετά τη Βραζιλία,και χρησιμοποιείται περισσότερο στους στιγμιαίους καφέδες ή σε ανάμειξη με τους arabica.Το καβούρδισμα,που φθάνει ως και τους 200 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται για να αναδειχθεί το άρωμα του καφέ καθώς μειώνονται κάποια συστατικά που έδιναν μια κάπως γαιώδη γεύση και σχηματίζονται καινούργια.Είναι ενδιαφέρον πώς κατέληξαν στην παρασκευή του στιγμιαίου καφέ.Το 1906 στα βουνά της Γουατεμάλας κάποιος αμερικανός μηχανικός ξέχασε την καφετιέρα στη φωτιά,χύθηκε ο καφές και στέγνωσε. Ο κ.Washington,όπως ήταν το όνομά του,μάζεψε την ξεραμένη καφεδόσκονη,την ξανάριξε σε νερό που έβραζε και διαπίστωσε ότι δεν είχε και άσχημη γεύση.Αυτό το είχαν σκεφθεί και άλλοι να το κάνουν αλλά ο δικός τους καφές είχε έντονη τη γεύση του καμένου αφού έβραζε στους 100 βαθμούς Κελσίου.Στο βουνό όμως είχε βράσει στους 85 βαθμούς και δεν είχαν προλάβει να καούν διάφορες ουσίες που έκαναν τη γεύση χάλια. Ετσι τυχαία αποκτήθηκε άλλη μία γνώση που έφερε εκατομμύρια στον τυχερό που έφτιαχνε καφέ σε ελαττωμένη πίεση, άρα και σε χαμηλότερο σημείο βρασμού.

Τα μικρά μαγαζιά που καβουρδίζουν μόνα τους τον καφέ, τον κόβουν και μας τον προσφέρουν «της ώρας»,εκτός από το ότι είναι καλό να ενισχύονται από εμάς για να μην εκλείψουν,έχουν το πλεονέκτημα ότι μας αφήνουν να δούμε τι πραγματικά έχει μέσα το σακουλάκι με τον καφέ μας και αυτό είναι ευπρόσδεκτο όταν ξέρουμε επίσης ότι πρόκειται για ευαίσθητο είδος που χάνει ιδιότητες ακόμη και σε προσεγμένες συσκευασίες και όταν ανοιχτεί το καλύτερο είναι να φυλάγεται σε γυάλινο βάζο και μάλιστα στο ψυγείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk