Σχέδιο υπερ-Εθνική

ΣΧΕΔΙΟ υπέρβασης της κρίσης μέσω της σταδιακής άρσης του «εμπάργκο δανεισμού» που έχουν επιβάλει οι διεθνείς αγορές χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό έχει ως «καταλύτη» τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Από τις συγχωνεύσεις μπορεί να προκύψει ένα τραπεζικό σχήμα μεγαλύτερο από τα «ελληνικά μέτρα» το οποίομε την Εθνική Τράπεζα στον πυρήνα του- θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «καταλύτης» για την ταχύτερη αποκατάσταση των «γραμμών ανεφοδιασμού» κεφαλαίων της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να «πυροδοτήσει» αντίστοιχη αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιστροφή της ανάπτυξης. Κατά τούτο το σχέδιο αυτό διαφέρει αισθητά από τις συνήθεις τραπεζικές ασκήσεις επί χάρτου και, παρά τις όποιες ενστάσεις, θεωρείται από κυβερνητικούς και οικονομικούς κύκλους ως η «τελευταία ευκαιρία» της χώρας να διασφαλίσει τη θέση της στη νομισματική ένωση, να αποκαταστήσει το κύρος της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και να διασώσει το «πρότυπο ζωής» που κατακτήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

ΣΧΕΔΙΟ υπέρβασης της κρίσης μέσω της σταδιακής άρσης του «εμπάργκο δανεισμού» που έχουν επιβάλει οι διεθνείς αγορές χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό έχει ως «καταλύτη» τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Από τις συγχωνεύσεις μπορεί να προκύψει ένα τραπεζικό σχήμα
μεγαλύτερο από τα «ελληνικά μέτρα» το οποίομε την Εθνική Τράπεζα στον πυρήνα του- θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «καταλύτης» για την ταχύτερη αποκατάσταση των «γραμμών ανεφοδιασμού» κεφαλαίων της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να «πυροδοτήσει» αντίστοιχη αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιστροφή της ανάπτυξης. Κατά τούτο το σχέδιο αυτό διαφέρει
αισθητά από τις συνήθεις τραπεζικές ασκήσεις επί χάρτου και, παρά τις όποιες ενστάσεις, θεωρείται από κυβερνητικούς και οικονομικούς κύκλους ως η «τελευταία ευκαιρία» της χώρας να διασφαλίσει τη θέση της στη νομισματική ένωση, να αποκαταστήσει το κύρος της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και να διασώσει το «πρότυπο ζωής»
που κατακτήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε σειρά συσκέψεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης έχουν περιγράψει τις δεσμεύσεις και τις ασφυκτικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες ασκείται η οικονομική πολιτική και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι αρκετές για να ανασύρουν την οικονομία από τον βάλτο της ύφεσης καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο αποκλεισμός του τραπεζικού συστήματος από τις αγορές χρήματος. Το δεδομένο αυτό θεωρείται απολύτως «κομβικό» καθώς στερεί από την οικονομία κεφάλαια πολλαπλάσια από εκείνα που δίδονται μέσω προγραμμάτων όπως ο αναπτυξιακός νόμος και το ΕΣΠΑ. Το κακό είναι ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων η επιστροφή των τραπεζών στις αγορές χρήματος μπορεί να γίνει μόνο μετά την (μη προβλέψιμη σήμερα…) αποκατάσταση της πρόσβασης του Δημοσίου στις ίδιες αυτές αγορές (και με την προϋπόθεση ότι η κρίση κρατικού χρέους δεν θα λάβει νέες διαστάσεις στο διεθνές πεδίο).

Η μπαγκέτα του Ντομινίκ
Τις τραπεζικές εξελίξεις και τις σχετικές πολιτικές διεργασίες επηρεάζει η αόρατη μπαγκέτα του «μαέστρου» κ. Ντομινίκ Στρος-Καν πάνω από τη γνωστή «οικονομική παρτιτούρα» του ΔΝΤ που εκτελείται και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, εκείνο που καμία τράπεζα δεν επιθυμεί είναι να ενταχθεί στο υπό ίδρυση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί μια ακόμη συμβατική υποχρέωση της χώρας προς το ΔΝΤ. Προικισμένο με 10 δισ. ευρώ είναι προορισμένο να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια «ημιλιπόθυμων» τραπεζών που αδυνατούν να απευθυνθούν στις αγορές για να επιτύχουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα με τις διοικήσεις των τραπεζών Εθνική, Αlpha, Εurobank, Πειραιώς και Αγροτική. Ανεπισήμως, οι ελεγκτές κατέστησαν σαφή την άποψή τους ότι οι τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (κάτι εξόχως δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες). Με αυτόν τον τρόπο «έστειλαν το μήνυμα» ότι θα ζητηθεί να αποδεχθούν την εισαγωγή τους στην «εντατική» του Ταμείου έπειτα από τα οικονομοτεχνικά «τεστ κοπώσεως» (stress tests) στα οποία θα υποβληθούν υποχρεωτικώς τον Σεπτέμβριο. Εισαγωγή στο Ταμείο πρακτικώς σημαίνει ότι το κέντρο αποφάσεων κάθε τράπεζας μεταφέρεται από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και κυρίως στην Ουάσιγκτον. Και όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος: «Ελλάδα χωρίς ελληνικό τραπεζικό σύστημα σημαίνει τέλος της ανάπτυξης».

Οι «ευλογίες» του Μαξίμου
Η εκτίμηση αυτή φέρεται να προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο «ευλογούνται» οι καλοκαιρινές διεργασίες για την επίτευξη συγχωνεύσεων που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερα τραπεζικά σχήματα. Ασφαλώς, όπως επισημαίνουν όσοι παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, η συγχώνευση δύο προβληματικών τραπεζών δεν θα οδηγήσει σε «υγιές σχήμα». Ωστόσο η κυβέρνηση και η ΤτΕ ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις γενικώς και αορίστως με την ελπίδα ότι κάποιο από τα σχήματα που ενδεχομένως προκύψουν μπορέσει να «αποδράσει» από το… μοιραίο της εισαγωγής στο Ταμείο και κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές «ρυμουλκώντας» έτσι το παγιδευμένο σήμερα πλοίο της ελληνικής οικονομίας μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης και, σταδιακά, πέρα από τον πολιτικό και οικονομικό κλοιό του ΔΝΤ.

Σενάρια συγχωνεύσεων και «διπλός γάμος»
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις δεν μπορεί να υπάρξει «υγιές, ισχυρό, ελληνικό και ταυτόχρονα διεθνές» τραπεζικό σχήμα χωρίς τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας καθώς είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τραπεζικό ίδρυμα. Τα σενάρια λοιπόν που εξετάζονται περιλαμβάνουν στον πυρήνα τους την Εθνική και γύρω της μια ετερόκλητη σύνθεση από συμμάχους.

Στο νέο αυτό πλαίσιο το «ρομαντικό σενάριο» της συγχώνευσης της Εθνικής με την Αlpha Βank (και παραλλήλως της Εurobank με την Εμπορική) παραμένει ενεργό. Εναλλακτικά, συζητείται «γάμος συμφέροντος» της Εθνικής, είτε με την Πειραιώς είτε με την Εurobank είτε με την Αγροτική. Εσχάτως, όμως, αναφέρεται το πολύ πιο ενδιαφέρον σενάριο του «διπλού γάμου» της Εθνικής με μια ιδιωτική τράπεζα (Αlpha, Εurobank ή Πειραιώς) και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οποιο και αν είναι το σενάριο που τελικώς θα επικρατήσει, η επιτυχία του σχεδίου θα εξαρτηθεί και από τις στρατηγικές συμμαχίες τις οποίες το νέο σχήμα θα κατορθώσει να συνάψει με τράπεζες- και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια- του εξωτερικού. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ.Ταμβακάκης φέρεται ως κύριος υποστηρικτής της στρατηγικής για μια «ΥπερΕθνική» που θα ασκεί ρόλο πρωταγωνιστικό στην αναδιάρθρωση της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα σε συνθήκες εμπιστευτικότητας «Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η δημιουργία μιας «ΥπερΕθνικής» με κέντρο αποφάσεων την Αθήνα θεωρείται ως κύρια στρατηγική υπέρβασης της κρίσης και εξετάζεται σοβαρά από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, του οποίου οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για τη δρομολόγηση των εξελίξεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk